Világörökségi emlékhelyet fenyeget az Iszlám Állam

InfoRádió / MTI
2015. május 15. 06:07
A Világörökség részéhez tartozó szíriai Palmüra város közelébe érkeztek az Iszlám Állam harcosai és fennáll a veszélye, hogy ha bevonulnak, akkor elpusztítják az ókori műemlékeket.

A korábban is műkincseket és régészeti leleteket pusztító Iszlám Állam, most az ókori világ egyik legszebb emlékét, a szíriai Palmüra város romjait fenyegeti.

Az IS fegyveresei érkezésük előtt 26 embert végeztek ki a környező falvakban. 10-et közülük lefejeztek, mert "együttműködtek a rezsimmel".

Az ENSZ kulturális szervezete, az UNESCO különösen aggódik a palmürai ókori romok miatt és felszólította a szíriai hadsereget és a dzsihádistákat, hogy kíméljék meg a várost.

"Palmüra a szíriai nép és a világ pótolhatatlan kincse" - mondta a Világörökséghez tartozó településről Irina Bokova. Az UNESCO főnöke egy kairói régészeti konferencián sürgette a város megmentését.

A tanácskozáson kiemelt téma volt, hogy az ISIS korábban az ókori Nimrud és Hatra romjait pusztította.

Az ókori emlékekkel foglalkozó szíriai hivatal csütörtökön sürgette fellépésre a nemzetközi közösséget.

"A világnak mozgósítani kell magát, még azelőtt, hogy elpusztítanák az antik kincseket" - mondta Mamún Abdulkarím a hivatal vezetője, megemlítve, hogy az Iszlám Állam erői két kilométerre voltak a város bejáratától.

"Reméljük, a barbárok soha nem lépik át a kaput, de ha igen, akkor elpusztítják Palmürát, ami nemzetközi katasztrófa lesz" - tette hozzá.

Az UNESCO különösen értékes régészeti örökségnek nevezte a várost.

Palmürát az ókori rómaiak kezdték el építeni és a város abból gazdagodott meg, hogy az ókori kereskedelmi útvonalak csomópontja volt. 2013-ban a város több, mint fél éven át a kormányellenes szíriai lázadók kezén volt.

Abu Bakr al-Bagdádi, az ISIL vezetője közben felszólította a világ muzulmánjait, hogy csatlakozzanak az Iszlám Államhoz. Az Iszlám "a háború vallása" és a muzulmánoknak kötelező a dzsihád útját választaniuk - mondta.

Al-Bagdádi audio-üzenetével az is bizonyítani akarta, hogy nem sérült meg olyan súlyosan a koalíciós légicsapásokban, hogy le kellene mondania az ISIL irányításáról.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást