Náci rejtekhely a dzsungel mélyén

Infostart
2015. március 24. 15:30
Titkos náci rejtekhely a dzsungel mélyén - egy argentin régészcsoport azt állítja, rábukkant arra a menedékhelyre, amelyet a náci Németország vezetőinek építettek még a II. Világháború vége előtt.

Ezt a felfedezést Indiana Jones is megirigyelte volna. Régészek olyan romos épületeket találtak az argentín-paraguayi határ közelében, amelyet menekülő nácik rejtekhelyének szántak.

A kőkockákból emelt építményeket benőtte a dzsungel és a helyszínt csak bozótvágó kések segítségével lehet megközelíteni.

Az épületekben a tudósok az 1930-as évekből származó náci érméket és német gyártmányú porecelánokat fedeztek fel. A falakon náci jelképek láthatók.

"Komoly erőfeszítésbe és pénzbe került ezeknek az építményeknek a megépítése egy olyan helyen, amely szinte teljesen el van szigetelve a külvilágtól.

Ráadásul olyan anyagokat használtak, amelyek nem jellemzők a helyi építészetre - mondta a kutatócsoport vezetője, Daniel Schavelzon. "Nincs más magyarázat, minthogy az, hogy a hely náci menedékhely volt" - mondta a Buenos Aires-i Egyetem kutatója.

A helyi szóbeszéd szerint a dzsungel mélyén fekvő egyik ház Martin Bormann, Hitler jobbkezének tulajdonában állt.

A kutatók szerint azonban mindez bizonyítékkal nem alátámasztott "városi legenda".

A régészek arra a következtetésre jutottak, hogy az épületeket arra az esetre emelték, ha a náci német vezetésnek el kellett menekülnie.

"A háború közepe táján a németek titkos programot indítottak, hogy egy vereség esetén menedéket találjanak a magas rangú vezetők. Az épületeket általában nehezen megközelíthető helyeken, sivatagokban, hegytetőkön, sziklákon építették meg" - mondta a kutatók vezetője.

Az argentín helyszín mindössze "10 percre fekszik a paraguayi határról" - mondták a tudósok.

Irónikus módon, - ahogy a Telegraph című napilap megírta -, nem sok szükség volt a menedékhelyre, mivel a Hitler bukása után Argentína tárt karokkal fogadta az oda érkező nácikat. Juan Perón elnök jóvoltából körülbelül 5000 náci vezetőt fogadott be Argentina.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást