Európában sétálnak az amerikai páncélosok

Infostart
2015. március 23. 10:00
A dél-németországi Vilseck közelében lévö amerikai támaszponton állomásozó egységek az elmúlt napokban Észtországban tartottak hadgyakorlatot és most lassú menetben visszaindultak bázisukra. Az európai sétának nevezett katonai akcióval az Egyesült Államok a NATO többi tagjával szembeni elkötelezettségét akarja kidomborítani.

Közel száz amerikai páncélos és katonai jármű indul ma vissza Észtországból állandó állomáshelyére, a bajorországi Vilseckbe. Európai sétának nevezett útjuk Lettországon és Litvánián keresztül Lengyelországba, majd a Cseh Köztársaságba vezet, ahonnan már szinte látni lehet Vielseck melletti támaszpontjukat.

Az amerikai egységek az elmúlt hetekben a NATO keretében észtországi hadgyakorlaton vettek részt, amelyről az észak-atlanti védelmi szövetség brüsszeli központjában ismételten hangoztatták, hogy nem irányul egyetlen ország ellen sem, azonban a manővert lezáró díszszemlét az orosz határ tőszomszédságában fekvő Narva városában tartották. Washington a hadgyakorlattal is meg akarta nyugtatni a balti államok vezetőit, hogy a NATO tagjaiként nincs okuk aggodalomra esetleges orosz fenyegetés miatt.

Az ukrán válság kirobbanása, illetve a Krím félsziget bekebelezése óta ugyanis Rigában, Tallinnban és Vilniusban nem tartják kizártnak, hogy Moszkva szemet vetett a kommunizmus bukásáig a Szovjetunió fennhatósága alá tartozó három országra.

Aggodalmuknak alighanem újabb tápot adott a koppenhágai orosz nagykövet, Mihail Vanyin, aki atomtámadással fenyegette meg Dániát, ha befogadja az új amerikai rakétaelhárító rendszert.

A dán külügyminiszter úgy vélte, Vanyin nyilatkozatával átlépett egy határt, mégis reményét fejezte ki, hogy a feszültség nem fog tovább fokozódni Moszkva és Koppenhága között. Hangsúlyozta azt is, hogy a NATO rakétavédelmi pajzsának semmi köze sincs Oroszországhoz, hanem kizárólag terrorszervezetek esetleges fenyegetésének elhárítását célozza.

Az Egyesült Államokban kifejlesztett védelmi ernyő támaszpontjait Romániában és Lengyelországban akarják létrehozni. 


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást