eur:
395.64
usd:
371.99
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Putyin nem megy el Nyemcov temetésére

Vlagyimir Putyin elnök és az orosz miniszterelnök, Dmitrij Medvegyev nem lesznek ott a meggyilkolt ellenzéki Borisz Nyemcov mai temetésén. Az orosz hatóságok az ukrán szankciókra válaszul nem engedték meg egyes lengyel és baltikumi politikusok beutazását.

Az orosz elnök és miniszterelnöke nem vesznek részt az őket élesen bíráló, pénteken meggyilkolt ellenzéki politikus, Borisz Nyemcov mai temetésén.

Putyin elnököt egyik tanácsadója képviseli, a kormányból pedig hivatalosan senki sem lesz jelen a szertartáson. Nyemcov pártja, az RPR-PARNASZ titkára azt mondta, hogy a temetés és az azt megelőző menet is "nyitott" lesz és azon bárki részt vehet.

Egyes szenátorok és az Állami Duma képviselői magánszemélyként megjelenhetnek - közölték a törvényhozásban.

Nem lesz ott Nyemcov harcostársa a Szolidaritás mozgalomból, Garri Kaszparov sakkvilágbajnok sem, aki azt mondta, hogy "biztonsági megfontolásokból" marad távol.

Az orosz hatóságok az EU-szankciókra válaszul nem adtak vízumot Bogdan Borusewicznek, a lengyel szenátus elnökének és nem engedték be a Moszkvát élesen bíráló Sandra Kalniete lett Európai Parlamenti képviselőt sem, akit órákon át várakoztattak a reptéren.

A Kommerszant című lap korábbi értesülését kommentálva - amely szerint a gyilkosság helyszínén ki volt kapcsolva a térfigyelő kamerák egy része - a moszkvai városi informatikai osztály szóvivője azt mondta, hogy "a városhoz tartozó kamerák rendesen működtek, amikor Nyemcovot megölték".

Emellett azonban a szövetségi hatóságoknak is vannak a környéken kamerái, amelyek felett a városi önkormányzat nem rendelkezik. Jelena Novikova nem volt hajlandó beszélni arról, hogy vannak-e további felvételek a gyilkosságról, megemlítve, hogy még folyik a nyomozás.

Nyemcov 23 éves barátnőjét - aki 3 éve ismerte a politikust - órákon át faggatták a rendőrök, mielőtt hazautazhatott volna Ukrajnába. A modell könnybe lábadt szemmel emlékezett vissza a gyilkosságra a független Dozsgy TV mikrofonja előtt.

Anna Durickaja azt mondta, hogy nem látta a gyilkost és nem ismerte fel, hogy milyen márkájú kocsival menekült el a támadó. A lövések után az arra haladó hóeke vezetőjétől kérdezte, hogyan tudja felhívni a rendőrséget. A sofőr megadta a számot és továbbhajtott - mondta.

Kommentátorok megjegyzik: Nyemcovot - miként más ellenzékieket is - figyelhették, és az a tény, hogy az általában jól őrzött Kreml szomszédságában lőtték le, jelképes üzenettel ér fel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×