Németország erősítené világpolitikai szerepét

InfoRádió / MTI
2015. február 27. 11:59
Németország mint az Európai Unió legjelentősebb gazdasága és egyben legnépesebb tagállama a jövőben nagyobb szerepre készül a világpolitikában. Ez vonható le abból a még 2013 végén indult vitasorozatból, amelynek célja Berlin külpolitikájának korszerűsítése volt.

A vitasorozatot Frank Walter Steinmeier azzal a megállapítással zárta le, hogy a jövőben a külpolitika alakításánál hangsúlyosabb szerepet kap a társadalmi párbeszéd.

A külügyminiszter rámutatott arra is, hogy a közel két éve kezdett vitákból az is kitűnt, hogy Németországnak ezentúl jelentősebb szerepet kell vállalnia a nemzetközi fejlemények alakításában. Ennek érdekében a konfliktusok megelőzésére grémiumot létesítenek a tárcán belül, amelynek feladatkörébe tartozik majd a válságkezelés is.

Steinmeier úgy vélte, hogy a világpolitikában az elkövetkező évtizedben szinte természetes állapot lesz a válság. A vitafórumon szó volt Németországnak az Európai Unión betöltött szerepéről is, amelyet - általános egyetértés alapján - gazdasági súlyának megfelelően kell alakítania, noha - mint az egyik résztvevő, Timothy Garten Ashl tekintélyes külpolitikai szakértő, az oxfordi egyetem tanára fogalmazott, az unióban egyetlen tagállam sem veheti át a kapitány feladatkörét, mert ez Brüsszelre hárul, de az övezet sikere nagyban függ az egyes résztvevők elkötelezettségétől, amire jó példával szolgálhat Németország.

A külügyminiszter által kezdeményezett fórum első szakaszában tekintélyes német és külföldi kutatóintézetek részvételével értekezleteket rendeztek, majd a civil társadalom bevonására országszerte mintegy 60 nyitott gyűlést tartottak diplomatákkal és a külügyi tárca vezető munkatársaival. A zárószakaszban pedig a minisztériumi munkatársnak szerveztek úgy tanácskozásokat, hogy szavatolták a résztvevők anonimitását, ezzel is elősegítve, hogy mindenki a lehető legszabadabban fejthesse ki a gondolatait.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást