Katonákat küldenek Ukrajnába az angolok

Infostart
2015. február 25. 18:11
David Cameron brit miniszterelnök bejelentette, hogy Nagy-Britannia tanácsadási és kiképzési céllal, négy egységben 75 katonát küld Ukrajnába.

Az elmúlt hónapok során Ukrajnában már felbukkantak itt-ott angol katonák, NATO-hadgyakorlatok keretében, de most egy amerikai és egy brit kontingens állomásoztatásáról van szó, - lehetséges, hogy hozzájuk további NATO-egységek csatlakoznak. A cél elsősorban annak a hangsúlyozása, hogy a Nyugat Ukrajna mellett áll ki. De katonai szakértők úgy látják, hogy ennél valamivel többről van szó: a NATO tart attól, hogy az oroszok gondolnak egyet és területszerzés céljából megtámadják a balti országokat vagy Moldáviát.

A brit csapatok nem harci feladatokat látnak majd el Ukrajnában: az ukrán hadsereg orvosi, logisztikai és felderítési kiképzésében vesznek részt, továbbá városi hadászati akciók végrehajtását gyakorlatoztatják velük. Fegyverszállításról angol részről egyelőre nincs szó.

A balti országok bíznak brit szövetségesükben, tisztában vannak azzal, hogy Nagy-Britannia gazdaságilag erősebb Oroszországnál, és azzal is, hogy a világ ötödik legjelentősebb haderejével rendelkezik. Michael Fallon brit védelmi miniszter szerint az Ukrajnára gyakorolt orosz nyomás még mindig igen erős, különösen Mariupol kikötővárosnál, és ezt ellensúlyozni kell.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást