eur:
394.05
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Haladékot érhetnek a görög reformtervek

A radikális baloldali vezetésű görög kormány egy sor reformmal próbálja elérni, hogy az ország elkerülje az államcsődöt. Athén az adóelkerülés elleni fellépéssel és a minimálbér átgondolásával próbálja meggyőzni a nemzetközi hitelezőket.

Hétfő éjfélben szabták meg a görög kormánynak a határidőt, hogy benyújtsa azokat a reformterveket, amelyekért cserébe négy hónap haladékot kap és így elkerülheti az államcsődöt.

A baloldali-radikális Sziriza mozgalom által vezetett kabinet úgy tűnik, kénytelen olyan népszerűtlen intézkedéseket javasolni, amelyek ellen maga is kampányolt.

Ezek közé tartozik további közalkalmazottak elbocsátása. Emellett fokozottabban fellépnek az adóelkerülés gyakorlata ellen is - mondta Nikosz Pappasz államminiszter.

A Görögországban gyűlölt, "Trojka", az Európai Központi Bank, a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Bizottság a terv ismeretében dönt arról, hogy folyósítson-e 7,2 milliárd euró értékű pénzügyi segélyt, amellyel Athén végigviheti a nemzetközi mentőcsomaghoz kapcsolódó programot.

A felek kedden, egy konferenciahíváson vitatják meg Athén javaslatait - közölte a német pénzügyminisztérium.

Kiszivárgott hírek szerint a görög kormány felajánlja, hogy a bérekről a cégek szintjén folytatott kollektív alkuk során döntsenek és hogy privatizálják az állami vagyon egy részét, amit a Sziriza Baloldali Platformja élesen ellenez.

Európai Uniós illetékesek tagadták, hogy hétfőn délelőtt már birtokában lettek volna a görög javaslatokat felsoroló, állítólag öt oldalas levélnek.

Tudósítók megjegyezték, hogy még egy esetleges megállapodás esetén is csak áprilisban kaphatja meg Athén a kedvezményes hitel újabb részletét. Ez azt jelenti, hogy az anyagilag megszorult Sziriza nem tudja betartani a nyugdíjrendszer reformjáról és egyes közalkalmazottak visszavételéről szóló választási ígéretét.

A segélyprogram meghosszabbításáról elviekben már múlt pénteken megállapodtak - ezt azonban a Valutaúnió 18 tagállama parlamentjeinek - köztük a német Bundestagnak is - ratifikálnia kell.

Ha nincs megállapodás, Athén kifogy a pénzből, mivel márciusban másfél milliárd eurót kell visszafizetnie a Nemzetközi Valutaalapnak.

Úgy tűnik, a Sziriza két tűz közé kerülhet. Miközben megpróbál ellenállni a nemzetközi hitelezőknek, otthon azt kell bizonyítania, hogy nem szegte meg választási ígéreteit.

Manolisz Glezosz, veterán baloldali politikus és a II. Világháborús ellenállás egyik hőse azt mondta: "a kormány ezentúl húsnak nevezi a halat" azzal, hogy nem hajlandó felmondani a nemzetközi mentőcsomagot.

Alexis Ciprasz kormányfő viszont úgy próbálta beállítani a valutaúnió pénzügyminisztereivel kötött elvi egyezséget, hogy azzal törölték a korábbi kormány fizetés- és nyugdíjcsökkentési és ÁFA-emelésről szóló döntéseit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×