eur:
393.75
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Szlovákia világelső maradt az autógyártásban

Enyhén csökkent a Szlovákiában gyártott gépkocsik száma 2014-ben, északi szomszédunk még így is megőrizte vezető szerepét. Ezer szlovákiai lakosra 179 legyártott gépkocsi jutott. Mindez stabilizálta Szlovákia világelsőségét az autóiparban.

2014-ben Szlovákia három autógyára, a Volkswagen, a Kia és a Citroën több mint 970 ezer gépkocsit gyártott, ami lényegesen felülmúlta a Szlovák Autóipari Szövetség elvárásait. Ez nem egészen két százalékkal volt kevesebb, mint a 2013-as rekordévben, amikor elérve a termelési maximumot, 987 ezer autót gyártottak az országban, 6 százalékkal többet, mint 2012-ben.

Jaroslav Holeèek, az Autóipari Szövetség elnöke elmondta, nem lehet arra számítani, hogy az ágazat minden évben gyártási rekordot dönt. Szerinte minden olyan év, amikor a gyártási eredmény meghaladja a 900 ezer darabot, és megközelíti az egymilliót, sikernek számít, mert az autóipar stabilizálódását mutatja. Tény tehát, hogy a világon sehol nem gyártottak több autót - 179-et - ezer főre vetítve, mint Szlovákiában.
 
A szövetségben 2015-ben ugyanilyen erős évet várnak, nincs ok, ami miatt jelentősen visszaesnének a gyártási mutatók. Az ágazat egyébként már évek óta a szlovák ipari termelés 43 százalékát adja.

Jaroslav Holeèek szerint továbbra is kulcsfontosságú, hogy sikerüljön más autógyártókkal együttműködő cégeket is az országba csalogatni, hogy az ágazat ne csak a gyártásra, hanem a fejlesztésre is összpontosítson. Az Autóipari Szövetség elnöke úgy fogalmazott, kulcskérdés az ágazat konkurenciaképességének megőrzése, mert az a nyitja a stabil gyártási eredmények megtartásának.

A szlovák autóipar eredményességét illetően fontos megemlíteni, hogy 2014-ben ismét rekordévet zárt a Kia Motors, a dél-koreai autógyár szlovákiai leányvállalatának tavalyi gyártása több mint 3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A Volkswagen pedig az elmúlt napokban jelentette be, hogy pozsonyi telephelyén egy új karosszériahegesztő gyárat épít félmilliárd euróért. A munkálatok már tavasszal megkezdődhetnek. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×