Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Márciusban békekonferencia lesz Kassán

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szlovákia lesz a házigazdája a március elejére tervezett békekonferenciának, az orosz-ukrán konfliktusban érintett felek részvételével.

A Kassára tervezett találkozóról a szlovák kormányfő tájékoztatott, aki szerint a kelet-ukrajnai válság még korántsem közeledik a végéhez. A tűzszünet ellenére Robert Fico annak a véleményének adott hangot, hogy a fegyveres konfliktus folytatása és kiszélesedése nagyon is valószínű.

"A tűzszünet nem jelent megoldást a fegyveres konfliktusra. Mintha mindenki számolna azzal, hogy sor kerül a szankciók bővítésére, az ukrajnai fegyverszállításokra. Mindenki üdvözölte a tűzszüneti megállapodást, azzal, hogy legalább egy ideig nem gyilkolják egymást a szemben álló felek. De meddig fog ez kitartani?" - tette fel a kérdést a kormányfő. Bejelentette, hogy Szlovákia felkérést kapott egy békekonferencia rendezésére, amelyre március elején Kassán kerülne sor. Ukrajna, Oroszország  és a szeparatisták képviselői mellett a német szociáldemokrata párt delegációja venne részt rajta. 

Maro¹ ©efèoviè, az Európai Bizottság alelnöke is a kételkedők táborát bővíti az ukrajnai helyzet kapcsán. Bár, ő realistának nevezte álláspontját.

"Egy nagyon hasonló egyezséget már megéltünk, s láttuk mi lett a vége, a tűzszünetet megsértették. Ilyen helyzetben nagyon nehéz optimistának lenni" - jegyezte meg az uniós politikus. 

Ugyancsak a szkeptikusok közé tartozik Alexander Duleba, a Szlovák Külpolitikai Társaságból, hiszen, mint mondja, a megállapodás  több pontját eltérően interpretálják a felek. Az Ukrajnának történő esetleges fegyverszállítás kérdésére a nemzetközi egyezmények függvényében tekint, kiemelve, hogy Kijev annak idején lemondott  atomfegyvereiről, s ennek fejében garanciákat kapott. Duleba úgy véli, a konfliktus felszámolásához a múlt heti minszki egyezmény nem elég.