eur:
392.87
usd:
366.68
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Márciusban békekonferencia lesz Kassán

Szlovákia lesz a házigazdája a március elejére tervezett békekonferenciának, az orosz-ukrán konfliktusban érintett felek részvételével.

A Kassára tervezett találkozóról a szlovák kormányfő tájékoztatott, aki szerint a kelet-ukrajnai válság még korántsem közeledik a végéhez. A tűzszünet ellenére Robert Fico annak a véleményének adott hangot, hogy a fegyveres konfliktus folytatása és kiszélesedése nagyon is valószínű.

"A tűzszünet nem jelent megoldást a fegyveres konfliktusra. Mintha mindenki számolna azzal, hogy sor kerül a szankciók bővítésére, az ukrajnai fegyverszállításokra. Mindenki üdvözölte a tűzszüneti megállapodást, azzal, hogy legalább egy ideig nem gyilkolják egymást a szemben álló felek. De meddig fog ez kitartani?" - tette fel a kérdést a kormányfő. Bejelentette, hogy Szlovákia felkérést kapott egy békekonferencia rendezésére, amelyre március elején Kassán kerülne sor. Ukrajna, Oroszország  és a szeparatisták képviselői mellett a német szociáldemokrata párt delegációja venne részt rajta. 

Maro¹ ©efèoviè, az Európai Bizottság alelnöke is a kételkedők táborát bővíti az ukrajnai helyzet kapcsán. Bár, ő realistának nevezte álláspontját.

"Egy nagyon hasonló egyezséget már megéltünk, s láttuk mi lett a vége, a tűzszünetet megsértették. Ilyen helyzetben nagyon nehéz optimistának lenni" - jegyezte meg az uniós politikus. 

Ugyancsak a szkeptikusok közé tartozik Alexander Duleba, a Szlovák Külpolitikai Társaságból, hiszen, mint mondja, a megállapodás  több pontját eltérően interpretálják a felek. Az Ukrajnának történő esetleges fegyverszállítás kérdésére a nemzetközi egyezmények függvényében tekint, kiemelve, hogy Kijev annak idején lemondott  atomfegyvereiről, s ennek fejében garanciákat kapott. Duleba úgy véli, a konfliktus felszámolásához a múlt heti minszki egyezmény nem elég.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×