Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gyorsan kitoloncolás vár a koszovóiakra Németországban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A német hatóságoknak egyre nagyobb problémát okoz a Koszovóból érkezők áradata. Csupán az év eleje óta közel 10 ezren jöttek Németországba és közel 3 ezren folyamodtak menedékjogért. A berlini kormány azonban úgynevezett biztonságos országnak tekinti Koszovót és ezért nem tartja indokoltnak a menedékjog megadását. Most nyilatkozott a migrációs és menekülthivatal elnöke is, aki bejelentette, hogy a koszovóiak ügyét gyors eljárással fogják intézni.

Manfred Schmidt nyilatkozatában elismerte, hogy Koszovóban rendkívül rossz a gazdasági helyzet, de leszögezte, hogy a menedékjog megadását szabályozó genfi konvenció nem terjed ki a nyomorban élőkre.

A berlini migrációs és menekülthivatal elnöke - a Deutsche Wellének adott interjúban, amelyet a rádióállomás szerb és koszovói szolgálata fordításban a Balkán felé sugárzott adásában is ismertetett - kijelentette, hogy a német hatóságok is tartják magukat a genfi konvenció előírásaihoz és ezért nem adnak tartózkodási engedélyt a Koszovóból érkezőknek.

Manfred Schmidt utalt arra is, hogy ezentúl ügyüket gyors eljárásban fogják intézni és a döntést követő napokban repülőgépen, vagy autóbuszokon hazatoloncolják az érintett személyeket.

Nem titkolta azt sem, hogy ezzel az intézkedéssel mintegy elrettenteni kívánják azokat, akik Koszovóban már összecsomagolt bőröndökkel indulásra készen állnak Németország felé.

Eddig a menekültjog elbírálása gyakran évekig is elhúzódott, ezért elterjedt az a hír, hogy még elutasító döntés esetén is érdemes megkockáztatni beutazást német földre, valamint a kérvény benyújtását, mert az ügyintézés idején járó szociális segély lényegesen meghaladja a hazai átlagfizetést.

Münchenben a menekült-tanács ugyanakkor rámutatott arra, hogy Németországban nagy a szakember hiány és a koszovóiak egy része már korábban élt német földön, tehát beszéli a nyelvet is, következésképpen lehetőséget kellene nyújtani nekik a beilleszkedésre.