Szociáldemokrata-zöld koalíció várható Hamburgban

Infostart
2015. február 16. 17:36
Németország egyik legkisebb, de leggazdagabb tartományában, Hamburgban tegnap képviselőválasztás volt, amelyen az eddig egyedül kormányzó Szociáldemokrata Párt némileg vesztett korábbi támogatottságából. Így a szociáldemokraták a jövőben minden jel szerint a zöldekkel fognak koalíciót alkotni. A hamburgi választás kimenetele nem befolyásolja lényegesen a berlini kormány politikáját és aligha csorbítja Angela Merkel kancellár népszerűségét.

A Szociáldemokrata Párt tegnap is Olaf Scholz eddigi polgármester vezetésével indult a választáson. A jelek szerint az elkövetkező öt esztendőben is ő vezeti majd Hamburg ügyeit.

Olaf Scholz rendkívüli közkedvelt politikus, aki korábban pártjának főtitkára volt, majd munkaügyi miniszterként vett részt a gazdasági élet országos szintű alakításában.

Noha pártja némileg vesztett népszerűségéből, a tegnap leadott voksok alapján a választók közel 47 százaléka helyesli konzervatív szociáldemokrata politikáját.

Hírmagyarázók részben erre vezetik vissza a Keresztény-Demokrata Unió csúfos vereségét, ugyanis az előző választáshoz képest csaknem 6 százalékkal kevesebben szavaztak rá.

Csekély mértékben sikerült javítani támogatottságán az eddig ellenzéki Zöldpártnak, valamint a Baloldali Pártnak, amely Hamburgban megszerezte a voksok közel 9 százalékát és így a nyugati tartományok közül csupán a Saar vidéken rendelkezik majd több mandátummal.

A tegnapi tartományi választás nagy meglepetése azonban a Szabaddemokrata Párt sikeres előretörése volt, ugyanis karácsony előtt még alig 2 százalékot jósoltak a liberálisoknak, tegnap viszont a rendkívül csinos és feltűnően jól felkészült Katja Suding már a voksok 7 százalékának megszerzésével vonult be a helyi törvényhozás ellenzéki padsorába.

A tömegpártokkal elégedetlen választók egy része az AfD-néven fellépő eurószkeptikus párt mellé állt és így első ízben egy nyugati tartományban is képviselteti magát a néhány éve alakult konzervatív párt.

Megfigyelők szerint a Hamburgban tartott helyi választás kimenetele ugyan némileg erősíti az országos szinten alig 25 százalékos támogatottsággal rendelkező Szociáldemokrata Párt tekintélyét, Angela Merkel további politikájára azonban aligha gyakorol befolyást.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást