Megkönnyebbült Merkel a minszki döntés után

Infostart
2015. február 12. 16:00
Minszkben sikerült reményt keltő megállapodást kötni - jelentette ki a német kancellár az orosz és az ukrán elnökkel, valamint a francia államfővel egész éjszaka folytatott tárgyalás után. Angela Merkel hangsúlyozta azonban, hogy még nagyon sok erőfeszítésre van szükség a béke megteremtésére.

A német is média feszült figyelemmel követte a minszki tárgyalások menetét, annál is inkább, mert a kancellár mintegy presztízs-kérdésként kezelte a tűzszünet előmozdítását.

Így magától értetődő, hogy szemmel látható megkönnyebbüléssel állt a tudósítók elé és rövid nyilatkozatában hangsúlyozta ugyan, hogy nincsenek illúziói, de a megállapodás mindenképpen reményt keltő. Mint fogalmazott: Minszkben reális esély nyílt arra, hogy a dolgok jobbra forduljanak. Ennek értelmében vasárnap elhallgatnak a fegyverek, és ezzel egy időben kivonják a nehéztüzérséget is a térségből, egyben pedig megkezdik a tavaly ősszel - szintén Minszkben - aláírt szerződés tényleges megvalósítását.

A ma reggel elfogadott megállapodásban Vlagyimir Putyin orosz, valamint Petro Porosenko ukrán részről, továbbá a közvetítőként a Minszkben tárgyaló Francois Holland francia elnök és Angela Merkel német kancellár elkötelezi magát Ukrajna szuverenitásának, illetve területi sérthetetlenségének feltétel nélküli betartása mellett. Az aláírók vallják azt is, hogy a kérdést kizárólag békés eszközökkel lehet megoldani.

Alighanem a kancellár ösztönzésére a francia és a német fél felajánlotta szakértők kiküldését a válságban érintett térség pénzügyi rendszerének normalizálására, továbbá nemzetközi mechanizmus létesítésére, amelynek feladata a hitelfolyósítás megkönnyítése lesz.

A ma reggel született megállapodás kitér arra is, hogy javítani kell az együttműködést az Európai Unió, Ukrajna és Oroszország között, mert ez is hozzájárulhat a feszültség feloldásához, egyúttal pedig trilaterális tárgyalásokat kezdenek az EU és Kijev között tervezett szabad-kereskedelmi szerződésről, amelynek megvalósítása aggodalmat kelt Moszkvában.

A mai szerződésben foglaltak megvalósítására ellenőrző rendszert is elfogadtak. Ezt az érintett országok külügyminisztériumainak magas rangú tisztségviselőiből alakult testület fogja magára vállalni, amely rendszeres időközönként ülésezik majd.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást