eur:
393.2
usd:
367.37
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

A németek vagy a görögök engednek?

Ma folytatják a Görögország számára kulcsfontosságú tárgyalásokat az uniós hitelezőkkel. Az új athéni kormány ugyanakkor értésre adta: továbbra is az államadósság részleges elengedését és átmeneti hitelt követel.

Nem folytatjuk a nemzetközi hitelcsomag felhasználását, annak ellenére, hogy Németország ezt akarja - mondta a görög parlamentben Alekszisz Ciprasz új görög miniszterelnök, mielőtt a törvényhozók kis többséggel bizalmat szavaztak neki.

Korábban az Európai Unió arra figyelmeztette Görögországot, továbbra is tartsa tiszteletben a népszerűtlen nemzetközi mentőcsomag feltételeit, ha szeretné megkapni az a pénzt, amivel nyáron lejáró hiteleit tudná rendezni - és így elkerülni a csődöt és az euróból való kilépést.

Pierre Moscovici az EU Gazdasági Biztosa szerint a jelenlegi mentőcsomag bármely tárgyalás alapja, miközben a görög hitelek nagy részét folyósító Németország pénzügyminisztere, Wolfgang Schauble kereken kijelentette: elutasít bármilyen újratárgyalást.

Szerda hajnalban, nem sokkal az EU-hitelezőkkel indult alkudozás előtt előtt viszont Ciprasz azzal emelte a tétet, hogy azt mondta: "amíg a nép a mi oldalunkon áll, addig nem zsarolhatnak és nem ijeszthetnek ránk".

Közvélemény-kutatások szerint a görög választók 80 százaléka támogatja a kormányt és 73 százalékuk arra számít, hogy Athén kompromisszumot köt majd EU-partnereivel.

A görög kormány gyakorlatilag egy áthidaló hitelt akar, a mentőcsomag feltételei nélkül és lehetőleg minél hamarabb.

A görög pénzügyminiszter szerint Athén elfogadja a nemzetközi mentőcsomag intézkedéseinek 70 százalékát, de a fennmaradó rész "toxikus" és azt egy 10 pontos tervvel váltaná fel.

A görögök például javasolják, hogy alacsonyabb költségvetési többletet irányozzanak elő nekik és a jelenlegi mentőcsomagot adósság-átváltási lépésekkel helyettesítsék.

A piacok bizakodóan fogadták az elképzelést, a görög tőzsde például kedden 8 százalékos növekedést produkált, az EU-vezetők azonban valószínűleg hajthatatlanok maradnak.

Janisz Varufakisz pénzügyminiszter mégis azt mondta: ez lesz az első görög kormány, amely nem főhajtva járul az eurózóna pénzügyminiszterei elé.

Közben a korrupcióellenes görög miniszter azt állította: a pénzügyi nyomozócsoport megerősítésével azonnal 2,5 milliárd euróhoz jut a görög államkassza. Ez azonban csak a nemzetközi hitelprogram 1 százalékát kitevő összeg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×