Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A németek vagy a görögök engednek?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ma folytatják a Görögország számára kulcsfontosságú tárgyalásokat az uniós hitelezőkkel. Az új athéni kormány ugyanakkor értésre adta: továbbra is az államadósság részleges elengedését és átmeneti hitelt követel.

Nem folytatjuk a nemzetközi hitelcsomag felhasználását, annak ellenére, hogy Németország ezt akarja - mondta a görög parlamentben Alekszisz Ciprasz új görög miniszterelnök, mielőtt a törvényhozók kis többséggel bizalmat szavaztak neki.

Korábban az Európai Unió arra figyelmeztette Görögországot, továbbra is tartsa tiszteletben a népszerűtlen nemzetközi mentőcsomag feltételeit, ha szeretné megkapni az a pénzt, amivel nyáron lejáró hiteleit tudná rendezni - és így elkerülni a csődöt és az euróból való kilépést.

Pierre Moscovici az EU Gazdasági Biztosa szerint a jelenlegi mentőcsomag bármely tárgyalás alapja, miközben a görög hitelek nagy részét folyósító Németország pénzügyminisztere, Wolfgang Schauble kereken kijelentette: elutasít bármilyen újratárgyalást.

Szerda hajnalban, nem sokkal az EU-hitelezőkkel indult alkudozás előtt előtt viszont Ciprasz azzal emelte a tétet, hogy azt mondta: "amíg a nép a mi oldalunkon áll, addig nem zsarolhatnak és nem ijeszthetnek ránk".

Közvélemény-kutatások szerint a görög választók 80 százaléka támogatja a kormányt és 73 százalékuk arra számít, hogy Athén kompromisszumot köt majd EU-partnereivel.

A görög kormány gyakorlatilag egy áthidaló hitelt akar, a mentőcsomag feltételei nélkül és lehetőleg minél hamarabb.

A görög pénzügyminiszter szerint Athén elfogadja a nemzetközi mentőcsomag intézkedéseinek 70 százalékát, de a fennmaradó rész "toxikus" és azt egy 10 pontos tervvel váltaná fel.

A görögök például javasolják, hogy alacsonyabb költségvetési többletet irányozzanak elő nekik és a jelenlegi mentőcsomagot adósság-átváltási lépésekkel helyettesítsék.

A piacok bizakodóan fogadták az elképzelést, a görög tőzsde például kedden 8 százalékos növekedést produkált, az EU-vezetők azonban valószínűleg hajthatatlanok maradnak.

Janisz Varufakisz pénzügyminiszter mégis azt mondta: ez lesz az első görög kormány, amely nem főhajtva járul az eurózóna pénzügyminiszterei elé.

Közben a korrupcióellenes görög miniszter azt állította: a pénzügyi nyomozócsoport megerősítésével azonnal 2,5 milliárd euróhoz jut a görög államkassza. Ez azonban csak a nemzetközi hitelprogram 1 százalékát kitevő összeg.