Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Lesz újabb tárgyalás Minszkben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A brandenburgi Nauenban a Szociáldemokrata Párt elnöke elismeréssel nyilatkozott a kancellár diplomáciai erőfeszítéseiről, amelyekkel lankadatlanul munkálkodik az ukrajnai válság megoldásán. Mint Sigmar Gabriel fogalmazott, Angela Merkel ezúttal a tárgyalások bizonytalan kimenetelét is magára vállalta, hogy előremozdítsa a kibontakozást. A kancellár jelenleg Washingtonban folytatja fáradozásait.

Sigmar Gabriel utalt arra, hogy Angela Merkel aligha kezd bele bizonytalan kilátással kecsegtető vállalkozásokba, a múlt hét végén azonban - egyeztetve a francia államfővel - az ukrajnai helyzettel kapcsolatos álláspontok közelítése végett mégis elutazott Kijevbe, majd Moszkvába.

A Süddeutsche Zeitung hírmagyarázója ezzel kapcsolatban kiemelte azt is, hogy Angela Merkel és Francois Holland külön repülőgépen utazott, mert Berlinben még a látszatát is el akarták kerülni az esetleges német dominálásnak egy ilyen nemzetközi jelentőségü kérdésben.

A hét végén tartott müncheni nemzetközi biztonságpolitikai értekezleten a hangulatot ez a téma igencsak fagyossá tette, az amerikai kormány képviselője egyenesen naivsággal vádolta a kancellárt, aki ezúttal is - akárcsak a konferenciát megnyitó beszédében a német védelmi miniszter - elvetette a nyugati fegyverszállítást Ukrajnába.

Megfigyelők egyértelműen a kancellár valamint a francia államfő kijevi és moszkvai tárgyalásai eredményének tekintik, hogy szerdán Minszkben újabb találkozóra nyílik lehetőség Porosenko ukrán és Putyin orosz elnök között, amelyen - mintegy közvetítőként Angela Merkel és Francois Holland is jelen lesz.

De ezzel magyarázzák az Európai Unió Moszkvával szemben foganatosított szankciói szigorításának elnapolását is, mintegy lehetőséget teremtve Vlagyimir Putyin számára kompromisszum elfogadására, egyben pedig erősítve a kancellár washingtoni tárgyalási pozícióját, azaz további lehetőséget biztosítva a diplomáciai erőfeszítések folytatására.