Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Óriási csapás érheti a terrorizmus elleni nemzetközi küzdelmet

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A nemzetközi terrorveszély elhárításában kulcsfontosságú a nyugati hírszerző szolgálatok közti együttműködés. Most azonban törés fenyeget a brit és a német felderítés között.

A brit hírszerzőszolgálat közölte, hogy azonnal beszünteti az együttműködést német partnerével, ha a külföldi hírszerzés németországi tevékenységének felderítésére Berlinben életre hívott parlamenti bizottság nem szavatolja a teljes titoktartást.

Ez óriási csapást mérne a terrorizmus elleni nemzetközi küzdelemre és - mint a külföldi felderítésre szakosodott német intézmény, a BND elnöke fogalmazott - a vezetése alatt álló szolgálat gyakorlatilag megbénulna.

London szerint az európai terrorelhárítás érdekében nemzetközi megfigyelést engedélyező, két éve kötött megállapodást még a parlamenti felügyelő bizottságok működése is veszélyezteti.

Az eredetileg az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség németországi kémkedésének felderítésére alakult bizottságban a berlini törvényhozás valamennyi pártja képviselteti magát és a mintegy 800 aktát kitevő dokumentumköteg szövegeinek egy részét fekete tintával eleve olvashatatlanná tették, ami a bizottság tagjai munkájuk akadályozásának tekintenek.

Londonban - a Focus cimű hírmagazin értesülése szerint - attól tartanak, hogy a törölt részek hozzáférhetővé tétele brit ügynökök nevét is tartalmazza és így biztonságuk veszélybe kerül.