eur:
395.77
usd:
372.85
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Az ENSZ szerint katasztrofális a kelet-ukrajnai helyzet

Az ENSZ "katasztrofálisnak" nevezte a Kelet-Ukrajnában kiújult harcokat és úgy tűnik, nem kellett sokat várni az újabb sokkoló incidensre. Szerda délelőtt először a lázadókhoz közeli és orosz források jelentették azt, hogy Donyeckben tüzérségi támadás ért egy kórházat és többen meghaltak.

Az utóbbi hetekben drasztikusan megugrott a kelet-ukrajnai konfliktus civil áldozatainak a száma - közölte kedden az ENSZ az ukrán kormány és a lázadók jelentéseire támaszkodva.

Szerdán már arról érkezett hír, hogy aknagránátok csapódtak a lázadók fővárosa, Donyeck egyik kórházába. Orosz és helyi források 15 halottról és sok sebesültről beszéltek, miközben nyugati források óvatosabban fogalmazva 4 halottat említettek első jelentéseikben.

Ami bizonyos, az az, hogy úgy tűnik, a felekre nem hatottak az ENSZ emberi jogi főmegbízottjának szavai. Zeid Raad Al-Huszein a kormányt és a lázadókat egyaránt bírálta, amiért kórházakat, buszmegállókat, iskolákat, játszótereket és lakónegyedeket változtattak csatatérré, úgy, hogy "válogatás nélkül lövik azokat".

Az ENSZ forrásai szerint mostanra a konfliktus halottainak száma meghaladja az 5300-at, miközben 12 ezren sebesültek meg.

A lázadók közben több ezer ukrán katonát kerítettek be a számukra stratégailag fontos Debalceve városban, ahol a közművek leállása miatt már humanitárius katasztrófáról beszélnek.

A lázadók területébe nyelvként benyúló debalcevei körzetben a Kárpátaljáról is származó katonák, köztük magyarok is szolgálnak. A kárpátaljai magyar média is említette, hogy a hozzátartozók szerint kezdenek kifogyni a lőszerből.

Egy másik információ szerint a lázadók magyar nyelvű szórólapokkal is próbálják elérni azt, hogy az ukrán kormányerők feladják a harcot.

A szeparatisták korábban azt állították, hogy nem készülnek ostromra, mert nem akarnak polgári áldozatokat.

Kárpátalja egyik befolyásos politikai vezetője, Viktor Baloga figyelmeztette a kijevi kormányt: ha nem akadályozza meg, hogy Debalceve olyan halálkatlanná váljon, mint korábban Ilovajszk vagy Volnovaha, ahol az ukrán erők sokkoló veszteségeket szenvedtek, akkor kemény és kíméletlen reakcióra számíthat a megye lakosságától.

A vegyes lakosságú régióban - más területekhez hasonlóan - nemrég elrendelték a mozgósítás 4. hullámát és az ukrán vezérkari főnök arra utalt, hogy épp Kárpátalján van a legtöbb gond amiatt, hogy a behívottak nem jelennek meg.

Mindeközben az Egyesült Államokban tovább folyik a vita arról, hogy szállítsanak-e fegyvert az ukrán kormánynak. Németország ezt ellenzi, Angela Merkel kancellár közölte, hogy Berlin nem szállít fegyvert.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×