Az ENSZ szerint katasztrofális a kelet-ukrajnai helyzet

Infostart
2015. február 4. 17:08
Az ENSZ "katasztrofálisnak" nevezte a Kelet-Ukrajnában kiújult harcokat és úgy tűnik, nem kellett sokat várni az újabb sokkoló incidensre. Szerda délelőtt először a lázadókhoz közeli és orosz források jelentették azt, hogy Donyeckben tüzérségi támadás ért egy kórházat és többen meghaltak.

Az utóbbi hetekben drasztikusan megugrott a kelet-ukrajnai konfliktus civil áldozatainak a száma - közölte kedden az ENSZ az ukrán kormány és a lázadók jelentéseire támaszkodva.

Szerdán már arról érkezett hír, hogy aknagránátok csapódtak a lázadók fővárosa, Donyeck egyik kórházába. Orosz és helyi források 15 halottról és sok sebesültről beszéltek, miközben nyugati források óvatosabban fogalmazva 4 halottat említettek első jelentéseikben.

Ami bizonyos, az az, hogy úgy tűnik, a felekre nem hatottak az ENSZ emberi jogi főmegbízottjának szavai. Zeid Raad Al-Huszein a kormányt és a lázadókat egyaránt bírálta, amiért kórházakat, buszmegállókat, iskolákat, játszótereket és lakónegyedeket változtattak csatatérré, úgy, hogy "válogatás nélkül lövik azokat".

Az ENSZ forrásai szerint mostanra a konfliktus halottainak száma meghaladja az 5300-at, miközben 12 ezren sebesültek meg.

A lázadók közben több ezer ukrán katonát kerítettek be a számukra stratégailag fontos Debalceve városban, ahol a közművek leállása miatt már humanitárius katasztrófáról beszélnek.

A lázadók területébe nyelvként benyúló debalcevei körzetben a Kárpátaljáról is származó katonák, köztük magyarok is szolgálnak. A kárpátaljai magyar média is említette, hogy a hozzátartozók szerint kezdenek kifogyni a lőszerből.

Egy másik információ szerint a lázadók magyar nyelvű szórólapokkal is próbálják elérni azt, hogy az ukrán kormányerők feladják a harcot.

A szeparatisták korábban azt állították, hogy nem készülnek ostromra, mert nem akarnak polgári áldozatokat.

Kárpátalja egyik befolyásos politikai vezetője, Viktor Baloga figyelmeztette a kijevi kormányt: ha nem akadályozza meg, hogy Debalceve olyan halálkatlanná váljon, mint korábban Ilovajszk vagy Volnovaha, ahol az ukrán erők sokkoló veszteségeket szenvedtek, akkor kemény és kíméletlen reakcióra számíthat a megye lakosságától.

A vegyes lakosságú régióban - más területekhez hasonlóan - nemrég elrendelték a mozgósítás 4. hullámát és az ukrán vezérkari főnök arra utalt, hogy épp Kárpátalján van a legtöbb gond amiatt, hogy a behívottak nem jelennek meg.

Mindeközben az Egyesült Államokban tovább folyik a vita arról, hogy szállítsanak-e fegyvert az ukrán kormánynak. Németország ezt ellenzi, Angela Merkel kancellár közölte, hogy Berlin nem szállít fegyvert.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást