Kétséges az Iszlám Állam túszainak sorsa

Infostart
2015. január 29. 17:40
Helyi idő szerint napnyugtáig, magyar idő szerint kora délutánig adott időt az úgynevezett Iszlám Állam, hogy Jordánia átadjon neki egy terrorizmus miatt elítélt nőt. Ellenkező esetben a szélsőségesek azzal fenyegetőznek, hogy megölik a fogságukba esett jordán pilótát. Korábban még arról volt szó, hogy elengedik.

Néhány órán múlik, hogy életben marad-e az a jordán pilóta, akinek a gépét tavaly lőtték le a dzsihádisták Szíria felett.

Szerdán a szélsőségesek még arról beszéltek, hogy a pilótát egy kudarcot vallott öngyilkos merénylőre akarják kicserélni. Japánban pedig abban reménykedtek, hogy elengedik a foglyul ejtett tévériportert is.

Az iszlamisták később újabb audio-üzenetet adtak ki. Ezt minden valószínűség szerint maga Goto Kendzsi, a japán riporter olvasta fel: "Ha Szadzsida al-Rishavi nem lesz csütörtök napnyugtára a török határnál az én életemért cserébe, akkor azonnal megölik a jordán pilótát" - hallható a Twitteren megjelent felvételen.

Az üzenetből nem derült ki, hogy a dzsihádisták szabadon engedik-e a pilótát vagy a riportert, ha megkapják a halálra ítélt merénylőt. A 3-gyermekes apa Gotót japán és külföldi barátai különleges haditudósítóként írják le, aki mindig az emberi történetekre koncentrál.

Szerdán a jordán kormány úgy fogalmazott, hogy hajlandó átadni az ISIS-nek az elítélt nőt, "ha a jordán pilóta sértetlen marad". A megfogalmazás arra utal, hogy Ammanban nem voltak biztosak a pilóta kiszabadulásában és abban reménykednek, hogy a dzsihádisták állják a szavukat és nem ölik meg.

Előzőleg a jordán vezetés törzsi és vallási közvetítők útján folytatott tárgyalásokat az Iszlám Állammal. Maáz al-Kasszábeh apja arra a kérte a kormányt, hogy "bármi áron mentse meg fia életét".

Az AFP szerint a szerdai nap egymást érték az ellentmondó tudósítások a felek közti kulturális és nyelvi félreértések miatt.

A ISIS kedden azt követelte, hogy engedjék szabadon a dzsihádista nőt, akit a japán túszra cserélnének ki és megkímélnék a jordán pilóta életét.

Japán jelentős anyagi segítséget nyújt Jordániának, de Tokióban tisztában vannak azzal, hogy a hazai nyomás miatt az ammáni kormány számára saját pilótája fontosabb.

A japánok különösen azután kezdtek el aggódni Goto sorsáért, hogy Jordánia és az Iszlám Állam sem említette egy idő után a nevét.

A helyzetet tovább bonyolította, hogy Jordánia csütörtökön bizonyítékot kért arról, hogy pilótája még életben van. A jordán külügyminiszter a CNN szerint reggel azt mondta: "Goto szabadon engedése természetesen része a fogolycserének".


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást