A legsúlyosabb merényletek Franciaországban 1980 óta

Infostart
2015. január 8. 19:05
A Charlie Hebdo szatirikus hetilap elleni szerdai véres támadás előtt is számos súlyos merényletet követtek el Franciaországban az elmúlt évtizedekben. A tettesek között voltak muzulmán szélsőségesek, örmény szélsőbaloldaliak, és felbukkant a hírhedt Carlos is.

2014. december 20 - A közép-franciaországi Tours mellett, Joué-les-Tourban egy húsz éves fiatal Allah Akbar kiáltással rontott be a helyi rendőrőrsre, két rendőrt késsel súlyosan megsebesítve. A támadót a helyszínen agyonlőtték.

2014. december 21 - A kelet-franciaországi Dijon belvárosában egy férfi Allah Akbar kiáltással többször a járókelők közé hajtott, tizenegy személyt sebesítve meg. A rendőrség által őrizetbe vett férfi azt mondta, hogy a palesztin gyermekekért akart ily módon bosszút állni.

2014. december 22 - A nyugat-franciaországi Nantes városában egy férfi Allah Akbar kiáltással tíz személyt gázolt el egy karácsonyi vásáron, majd többször hasba szúrta magát. A támadót őrizetbe vették.

2012 márciusa - Mohamed Merah három katonát gyilkolt meg a délnyugat-franciaországi Montauban-ban, majd egy Toulouse-i zsidó iskolában három gyermekkel és egy felnőttel végzett. A gyilkost a francia rendőrség elitegysége megölte.

1995. júliusa és októbere között nyolc bombamerényletre került sor, melyben összesen nyolcan vesztették életüket, 117-en megsebesültek. A merényleteket a hatóságok az Algériai Iszlám Hadsereg nevű terrorszervezet számlájára írták.

1985 februárja és 1986 szeptembere között tizenhárom robbantásos merényletet követtek el az ország területén, tizenhárom halottat és közel 300 sebesültet eredményezve. Az akciókat a palesztin Hezbollah nevű szervezet vállalta magára, amely ily módon akarta kikényszeríteni a franciák által bebörtönzött három, terrorizmussal vádolt vezetőjének a szabadon engedését.

1983 július 15-én a szélsőbaloldali irányultságú, örmény Asala nevű szervezet követett el bombamerényletet a párizsi Orly repülőtéren.

Néhány hónappal később, december 31-én a hírhedt Carlos nevű, ugyancsak a szélsőbalhoz köthető terrorista robbantott a Marseille-i vasútállomáson és egy Marseille-ből Párizsba tartó vonaton. A merényletben öten életüket vesztették, 45-en megsebesültek.

1982. március 29-én bomba robbant egy Párizs és Toulouse között közlekedő vonaton, öt személyt megölve, 27-et pedig megsebesítve. A merényletet Carlos vállalta magára. Öt hónappal később, augusztus 9-én Párizsban robban egy bomba, hat embert megölve, huszonkettőt megsebesítve. A hatóságok a merényletet a palesztin Fatah számlájára írták.

1980. október 3-án Párizsban, a Copernic utcai zsinagóga előtt robbant bomba. Négyen meghaltak, 22-en megsebesültek. A merénylettel egy libanoni származású kanadait férfit gyanúsítanak a hatóságok, akit Kanada tavaly novemberben adott ki Franciaországnak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást