Csáky Pál: áttörés előtt az őshonos kisebbségek ügye

Infostart
2015. január 7. 19:32
2015 akár az áttörés éve is lehet az őshonos kisebbségek kérdését illetően az Európai Unióban. Csáky Pál a Magyar Közösség Pártjának néppárti képviselője szerint legalább is van esély arra, hogy a témát megnyissák az Európai Parlamentben.

A szlovákiai magyar képviselő elmondása szerint az Európai Parlament elmúlt öt éves ciklusában a kisebbségek helyzetével foglalkozó Intergroup három évig szorgalmazta, hogy az illetékes bizottságok vitassák meg az őshonos kisebbségek helyzetét, illetőleg azt a lehetőséget, hogy mit lehet az ügyükben tenni.

"Az igazság az, hogy a tavaly a tevékenységét befejező Európai Parlamentben nem igazán volt fogadókészség erre. Kellemes meglepetésünkre azonban a ciklus végére hoztak egy olyan döntést, hogy ezzel a témával mégiscsak foglalkozni fognak. Most pedig az új parlament megalakulása után kitűzték ennek a lehetséges időpontját, ez pedig az idei első félév lesz" - tájékoztatott a brüsszeli honatya.

Az első körben az MKP-s politikus két másik kollégájával, a szintén szlovákiai Nagy Józseffel (Híd) és az RMDSZ képviselőjével, Sógor Csabával együtt kapott megbízást arra, hogy készítsék el a komolyabb tárgyalásokat, melyekre már idén áprilisban sor kerülhet.

"Ez lesz az első olyan lépés, amelyet közösen meg tudunk valósítani" - jegyezte meg Csáky Pál, hozzátéve, hogy egy másik témával is foglalkoznak majd, melyről már tavaly decemberben tárgyalásokat is folytattak.

"A FUEN, azaz az Európai Népcsoportok Föderális Uniója, kezdeményezett egy aláírás-gyűjtési akciót, amelynek értelmében az Európai Unió köteles lenne az őshonos kisebbségek ügyét megfelelő jogi jogi szinten is kezelni az EU-ban. A probléma ugyanis az, hogy az EU szervezeteiben nincs erre jogi eszköz jelen pillanatban" - összegezte az MKP néppárti képviselője.   


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást