Miről tárgyalnak ma a visegrádi négyek?

Infostart
2014. december 9. 11:03
Pozsonyban tanácskoznak kedden a visegrádi négyek miniszterelnökei és a svájci államfő. A tárgyaláson az energiabiztonság, az orosz-ukrán konfliktus, a gazdasági együttműködés és versenyképesség kérdései, valamint az Európai Unió és Svájc kapcsolatai is szóba kerülnek.

Robert Fico szlovák miniszterelnök meghívására a szlovák fővárosba érkezik Orbán Viktor magyar, Bohuslav Sobotka cseh, valamint Ewa Kopacz lengyel miniszterelnök. A V4-es államvezetőkhöz ezúttal Didier Burkhalter, svájci államfő is csatlakozik.

Szlovákia július 1-jétől vette át Magyarországtól a Visegrádi Négyek elnökségét. A szlovák elnökség fő mottója a "Dinamikus Visegrád Európáért és a világért". Miroslav Lajèák szlovák külügyminiszter az elnökség átvételekor úgy fogalmazott, a szlovák elnökség egyik célja a kibővített együttműködés, az úgynevezett V4+ folytatása lesz. "A visegrádi országok érdeke, hogy külpolitikai tevékenységüket koordinálják, mivel a globális partnerek szempontjai szerint ezek az országok egységet képeznek" - mondta Lajèák.

A pozsonyi várban kedden tartandó tárgyaláson az energiabiztonság, az orosz-ukrán konfliktus, a gazdasági együttműködés és versenyképesség kérdései, valamint az Európai Unió és Svájc kapcsolatai is szóba kerülnek. Tárgyalásokat folytatnak továbbá a tudomány és a kutatás, valamint az innováció és az oktatás fejlesztési lehetőségeiről.

A hivatalos tervek szerint az Európai Unió állam- és kormányfői december 18-19-én ülnek össze legközelebb. A kedd estére tervezett munkavacsorán a V4-ek kormányfői és a svájci elnök kellő figyelmet szentelnek az európai tanácsi vita előkészítésére, akárcsak a kohéziós politika és Ukrajna helyzetének megvitatására.

A magyar miniszterelnök után a héten Áder János köztársasági elnök is a szlovák fővárosba látogat. A magyar államfő Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök meghívására december 10-én, szerdán hivatalos látogatásra érkezik Pozsonyba. Áder János találkozik Robert Fico miniszterelnökkel és várhatóan Peter Pellegrini szlovák házelnökkel is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást