Indul a Szent Margit Program

Infostart
2014. november 7. 14:08
Londonban, kedd este a Magyarországon született Skóciai Szent Margitról elnevezett díszvacsorát adott Szabadhegy Péter nagykövet, amelynek díszvendége a királyi család tagja, a Kenti hercegné volt, szónoka pedig Áder János köztársasági elnök. Ezzel elindult az a program, amely egyfelől az edinburghi Margit Királyné Egyetem, másfelől a budapesti Színház és Filmművészeti Egyetem három-három diákja számára fog ösztöndíjat biztosítani.

Skóciai Szent Margit közel ezer esztendeje, 1045-ben született a dán hódítók elől Magyarországra menekült Eduárd királyi herceg leányaként, és rokona, Szent István udvarában nevelkedett. Visszatérve Skóciába Malcolm király hitvese lett, és nem csak a művészetek, hanem a katolikus egyház patrónusa is volt. IV. Ince pápa 1249-ben avatta szentté.

Élettörténetét a keddi gálavacsorán, a skótok londoni Caledonia Klubjának a diplomata negyedben található palotájában, Szabadhegy Péter nagykövet elevenítette fel a Szent Margit Program elindításaként rendezett gálavacsorán, amelynek az ötfogásos menüjét a magyar diplomáciai képviselet mesterszakácsa főzte, s emellé az illusztris vendégsereg tokaji és szekszárdi borokat ízelhetett meg. A gálaest költségeit nagyvállalatok fedezték.

Négy korábbi Budapestre akkreditált brit nagykövet is megjelent, ott volt a Vatikán nagy-britanniai nunciusa, Antonio Mennini, továbbá az üzleti és társadalmi élet vezető képviselői mellett Szent Margit több leszármazottja.

II. Erzsébet királynő unokatestvérének a hitvese, a Kenti hercegné volt az est védnöke. Bár előző este érkezett vissza amerikai útjáról, eljött és beszédet tartott, megemlítette, hogy büszke magyar felmenőire, a Szapáry grófi családra. Apja, Szapáry Frigyes, osztrák-magyar diplomata, kiváló síelő, magyar színekben indult az 1936-os téli olimpián.

Két méter magas, őszbajuszú skót dudás jelezte Áder János köztársasági elnök és felesége Herczegh Anita érkezését. A magyar államfő a skót-magyar kapcsotokról szólott, említette Clark Ádám példáját, aki vezette a budapesti Lánchíd felépítését, magyar feleséget talált magának, ott élte le az életét, nagy megbecsülésben.

A brit-magyar és skót-magyar kapcsolatokat erősítheti a díszvacsorán elindított Szent Margit Program, amelynek első kedvezményezettje 2015 őszétől az edinbrughi Szent Margit Egyetem, illetve a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem három-három hallgatója lesz.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást