eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Obama felszámolja a Halál hálózatát

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerda este egyhangú és kötelező erejű határozatot fogadott el arról: megakadályozza, hogy külföldi dzsihádisták jussanak be Szíriába és Irakba. Barack Obama amerikai elnök történelminek nevezte az eseményt. Nem sokkal később koalíciós harci gépek ismét bombázni kezdték az Iszlám Állam állásait.

A Biztonsági Tanács kötelező érvényű határozata értelmében a tagállamoknak olyan törvényeket kell hozniuk, amelyek súlyos bűncselekménynek minősítik, ha állampolgáraik az Iszlám Államhoz vagy az Al-Nuszra Fronthoz hasonló dzsihádista csoportokhoz csatlakoznak.

Barack Obama amerikai elnök, aki maga vezette le az ENSZ BT különleges ülését, "történelminek" minősítette a szavazás eredményét.

"Az ilyen gyilkosok csak egy nyelvet értenek, az erő nyelvét. Az Egyesült Államok ezért egy széleskörű koalícióval együttműködve fel fogja számolni a Halál hálózatát" - mondta az ENSZ Közgyűlés előtt elmondott beszédében Obama, aki további országokat hívott fel, hogy csatlakozzanak a koalícióhoz.

Az amerikai elnök arról is beszélt, hogy "a terroristák ideológiája kiforgatta a világ egyik nagy vallásának tanait.

A radikálisok hívőkre és hitetlenekre osztják a világot és annyi ártatlan polgári lakost akarnak megölni, ahányat csak tudnak." Burkoltan bírálta az Öböl-beli szunnita államokat, amelyek nem akadályozzák meg, hogy pénzhez jussanak a szélsőségesek. "Addig nem lesz béke a Közel-Keleten, amíg az ilyen radikalizmust csírájában nem fojtják el."

A Biztonsági Tanácsban felszólalva először részvétét nyilvánította a francia népnek, miután ismertté vált, hogy egy dzsihádista csoport lefejezett egy Algériában elrabolt francia túszt.

A kínai külügyminiszter beszédében azt mondta: támogatja a külföldi terroristák elleni határozatot. Lavrov orosz külügyminiszter azonban arra utalt, hogy a nyugati politika vezetett el Szíriában az ISIL megerősödéséhez. Moszkva ugyanakkor nem vétózta meg a javaslatot.

A legfontosabb frontállam elnöke, Recep Tayyip Erdogan szerint igazságtalan bírálatok érték Törökországot, amiért nem fékezte meg a Szíriába tartó dzsihádisták áradatát. Erdogan azt mondta: 6300 ember nem léphet be az országba és 1000 külföldit hazaküldtek. Ennek ellenére a New York Times és a Hürriyet című lapok is arról írtak, hogy Törökországban aktívan toboroznak fiatalokat az Iszlám Állam aktivistái.

Az ENSZ-határozat jöhetett volna korábban is: az amerikai hírszerzés szerint mára már 80 országból érkezett 15 ezer külföldi harcol a dzsihádisták soraiban Szíriában.

Obama beszédében kitért Ukrajnára és élesen bírálta Oroszországot, amiért az "erőt tartja helyesnek" szemben Amerikával, amely a jogot. Ha azonban Moszkva változtat magatartásán, akkor Amerika együttműködik vele a fontos globális kérdésekben - mondta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×