eur:
394.38
usd:
370.16
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Ismét folyósítják az EU-s pénzeket Szlovákiának

Brüsszel csak a harmadát oldja fel azoknak az európai uniós alapokban lévő pénzeszközöknek, amelyeket korábban a szlovák közbeszerzésekben felfedezett hiányosságok miatt zárolt.

A szlovák ellenőrzőszervek tehetetlensége a múltté, az Európai Bizottság Szlovákia kapcsán már mindent rendben talált - jelentette ki a szlovák pénzügyminisztérium. Mindez azt jelenti, hogy a kilenc operatív programon belül Brüsszel négyből kezdi meg a kifizetéseket Szlovákia számára.

"A 102 millió eurót a Közlekedés, a Pozsony megye, a Szlovákia-Csehország Határon Átnyúló Együttműködés, valamint a Technikai segítség elnevezésű operatív programokban oldják fel számunkra" - tájékoztatott Peter Ka¾imír pénzügyminiszter. Tény, hogy a négy operatív program közül három a kisebbek közé tartozik. A nagy költségvetésű projektek zárlata továbbra is fennáll. Szlovákia tehát nem kapja meg azt a 231 millió eurót, melyet a Kutatás-fejlesztés, az Informatizáció, a Versenyképesség és gazdasági növekedés, az Egészségügy, valamint a Regionális operatív programokra fordított volna.

A Fico-kormány invesztíciókért felelős alelnöke, ¥ubomír Vá¾ny állítja, hogy Brüsszel feloldja a zárolt pénzeket, de ez még egy ideig eltarthat. Elmondása szerint az Európai Bizottság felülvizsgálta a szlovák ellenőrzéseket, majd saját vizsgálati szerveivel is elvégeztetett egyet. A pénzügyminisztériumnak több tucat olyan projekt miatt is magyarázkodnia kellett Brüsszelben, amelyek hibáit a szlovák számvizsgálók nem fedezték fel, csak a brüsszeliek. A kormányalelnök azonban úgy véli, Szlovákia meg tudja győzni Brüsszelt, hogy a többi operatív programot illetően is megnyissa a pénzcsapokat.

Farkas Iván, az MKP szakpolitikusa szerint alapvető változásokra van szükség az uniós pénzek lehívása és felhasználása terén, mivel az elmúlt tíz év tapasztalatai nem igazán kedvezőek.

"Ebben a most kezdődő hét éves uniós ciklusban alapvető változásokat kell eszközölni. Egyrészt az ellenőrzéseknek az egyes elemeit kell megerősíteni. Mert a pályázóknak a hajlandósága és pályázók számának a drasztikus csökkenése az elmúlt tíz év folyamán jelzi azt, hogy igazából a folyamatok nem voltak egészségesek. Igencsak sok a tennivaló, ha ezt rendbe akarjuk hozni" - fejtette ki Farkas Iván.

Az továbbra is kérdéses, milyen hatással lesz a pénzek leállítása az állami költségvetésre, hisz a pénzügyi tárca a múltban már többször hangsúlyozta, hogy a felhasználókat a brüsszeli pénzstop miatt semminemű anyagi hátrány nem érheti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×