Ismét folyósítják az EU-s pénzeket Szlovákiának

Infostart
2014. szeptember 25. 18:25
Brüsszel csak a harmadát oldja fel azoknak az európai uniós alapokban lévő pénzeszközöknek, amelyeket korábban a szlovák közbeszerzésekben felfedezett hiányosságok miatt zárolt.

A szlovák ellenőrzőszervek tehetetlensége a múltté, az Európai Bizottság Szlovákia kapcsán már mindent rendben talált - jelentette ki a szlovák pénzügyminisztérium. Mindez azt jelenti, hogy a kilenc operatív programon belül Brüsszel négyből kezdi meg a kifizetéseket Szlovákia számára.

"A 102 millió eurót a Közlekedés, a Pozsony megye, a Szlovákia-Csehország Határon Átnyúló Együttműködés, valamint a Technikai segítség elnevezésű operatív programokban oldják fel számunkra" - tájékoztatott Peter Ka¾imír pénzügyminiszter. Tény, hogy a négy operatív program közül három a kisebbek közé tartozik. A nagy költségvetésű projektek zárlata továbbra is fennáll. Szlovákia tehát nem kapja meg azt a 231 millió eurót, melyet a Kutatás-fejlesztés, az Informatizáció, a Versenyképesség és gazdasági növekedés, az Egészségügy, valamint a Regionális operatív programokra fordított volna.

A Fico-kormány invesztíciókért felelős alelnöke, ¥ubomír Vá¾ny állítja, hogy Brüsszel feloldja a zárolt pénzeket, de ez még egy ideig eltarthat. Elmondása szerint az Európai Bizottság felülvizsgálta a szlovák ellenőrzéseket, majd saját vizsgálati szerveivel is elvégeztetett egyet. A pénzügyminisztériumnak több tucat olyan projekt miatt is magyarázkodnia kellett Brüsszelben, amelyek hibáit a szlovák számvizsgálók nem fedezték fel, csak a brüsszeliek. A kormányalelnök azonban úgy véli, Szlovákia meg tudja győzni Brüsszelt, hogy a többi operatív programot illetően is megnyissa a pénzcsapokat.

Farkas Iván, az MKP szakpolitikusa szerint alapvető változásokra van szükség az uniós pénzek lehívása és felhasználása terén, mivel az elmúlt tíz év tapasztalatai nem igazán kedvezőek.

"Ebben a most kezdődő hét éves uniós ciklusban alapvető változásokat kell eszközölni. Egyrészt az ellenőrzéseknek az egyes elemeit kell megerősíteni. Mert a pályázóknak a hajlandósága és pályázók számának a drasztikus csökkenése az elmúlt tíz év folyamán jelzi azt, hogy igazából a folyamatok nem voltak egészségesek. Igencsak sok a tennivaló, ha ezt rendbe akarjuk hozni" - fejtette ki Farkas Iván.

Az továbbra is kérdéses, milyen hatással lesz a pénzek leállítása az állami költségvetésre, hisz a pénzügyi tárca a múltban már többször hangsúlyozta, hogy a felhasználókat a brüsszeli pénzstop miatt semminemű anyagi hátrány nem érheti.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást