Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az ISIS készült a koalíciós támadásokra

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei légiháborút indítottak az Iszlám Állam ellen, eközben azonban a dzsihádista csoport sem tétlen. Jelentések szerint harcosai elvegyülnek a civil lakosok között és emellett az általuk fogvatartott más vallásúakat használják majd emberi pajzsként. Tony Blair volt brit miniszterelnök arra figyelmeztetett, hogy szárazföldi csapatokat is be kell vetni a szélsőségesek ellen.

A külföldi fenyegetés ellenére továbbra is nyeregben érzi magát Szíriában és Irakban a nagy területeket elfoglaló Iszlám Állam. A hétvégén szíriai kurdok tömegei menekültek át Törökországba, miután a dzsihádisták szíriai kurd városokat vettek ostromzár alá, de a férfiak megpróbáltak visszatérni, hogy harcoljanak a dzsihádistákkal.

Becslések szerint 100 ezer ember hagyta hátra otthonát. A menekülők összecsaptak a török rendőrséggel, amely megpróbálta megakadályozni, hogy a kurd férfiak visszatérjenek Szíriába, azért, hogy szembeszálljanak az ISIL-lel.

Maguk a szélsőségesek egyre több ellenőrzőpontot emelnek és aláaknázták Irakban az általuk elfoglalt Moszulba vezető utakat. Közben a harcosok biztonságos helyre küldik családtagjaikat.

Múlt héten a francia és az amerikai légierő támadásaiban több fegyverest is megöltek az Iszlám Állam egyik közeli kiképzőközpontjában - becslések szerint 60 vagy akár 200 főt is.

A helyi lakosok szerint a dzsihádisták más helyre telepítik Moszulban és a Szíriai Rakkában, - az általuk kikiáltott "Kalifátus" fővárosában - parancsnoki központjaikat. Egy neve elhallgatását kérő moszuli lakos például azt mondta, hogy néhány napja otthagyták főhadiszállásukat és egy lakónegyedbe költöztek. Elfoglalták az elmenekült keresztények és helyi hivatalnokok otthonait - tette hozzá.

Arról szóló jelentéseket is hallani, hogy a Iszlám Állam az elfogott, jazidi vallású nőket használja emberi pajzsként. A szíriai Rakkában a lakosok szerint félelem uralkodik - az ISIL erők feladják az általuk zsákmányolt katonai járműveket, hogy ne válhassanak könnyű célponttá. A dzsihádisták itt is biztonságba helyezték családtagjaikat és a városon kívülre küldték őket.

Előzőleg Tony Blair volt brit miniszterelnök arról beszélt a CNN-ben, hogy egy idő után a nyugati koalíciónak is szárazföldi erőket kell beküldenie az ISIS elleni harcra. Ez az erő azonban nem lehet "megszálló erő, mert nem mi irányítjuk Irakot vagy Szíriát" - tette hozzá.