Így függetlenedhetne mégis Skócia

Infostart
2014. szeptember 22. 17:17
Miután a múlt heti skót népszavazáson a többség kinyilvánította, hogy nem kívánja felbontani a 300 éves uniót Angliával, a Nacionalista Pártot vezető Alex Salmond csalódottan benyújtotta lemondását. A politikus azonban kijelentette, Skócia népszavazás nélkül, önhatalmúlag is megszerezheti teljes állami függetlenségét.

A novemberben távozó Alex Salmond főminiszter szerint Skócia az önálló, egyre szélesebb autonóm jogkörrel felruházott parlamentje révén mondhatná ki az elszakadást, jóllehet ez az alaptörvényt sértő lépés lenne. A skót nacionalisták vezére a múltheti népszavazás előtt még arról nyilatkozott, hogy bármiféle eredményt hozzon a voksolás, azt zokszó nélkül tudomásul fogja venni, belenyugodva a többség akaratába. De várható volt, hogy - szangvinikus természetű politikus lévén - nem így tesz.

Alex Salmond a skótok idősebb nemzedékét hibáztatja a nagy történelmi lehetőség elszalasztásáért, ők ellenezték a kockázatos lépést. De majd csak kihalnak - mondja Salmond - és a parlamenti képviselők új nemzedéke tudni fogja, mi a dolga: hogyan érheti el népszavazás nélkül, parlamentáris úton, hogy Skócia elnyerje teljes állami függetlenségét. Ehhez persze az kellene, hogy 2016-ban, a skót általános választáson, a Nacionalista Párt jelentős fölénnyel győzzön.

A legújabb közvélemény-kutatási felmérés szerint a mostani népszavazáson a gazdasági visszaeséstől való aggodalom késztette a többséget az elszakadás ellenzésére, és a skótok túlnyomó része szerint nincs szükség újabb népszavazásra legalább tizenöt évig. Alex Salmond leköszönő főminiszter azonban úgy véli, hogy amennyiben Nagy-Britannia közben az Európai Uniós kilépés mellett döntene, akkor az Uniós tagság fenntartása mellett mindig határozottan kiálló Skóciának valóban el kellene szakadnia Angliától, akár önhatalmúlag.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást