eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Tovább küzdenek a szlovákiai magyar pártok

Három évig vizsgálták, végül képtelenek voltak dönteni. A szlovák Alkotmánybíróság szerdán ügyrendi okokra hivatkozva elutasította a 2010-es Robert Fico-féle állampolgársági törvényt megtámadó képviselők beadványát. Az MKP és a Híd azt ígéri, hogy lesz még folytatás.

Döntés nélkül zárult le a szlovák állampolgársági törvény ügye szerdán a kassai székhelyű Alkotmánybíróságon. Többszöri elnapolás után eljárásbeli hibákra hivatkozva utasította el a taláros testület az állampolgársági törvénnyel kapcsolatos 2011-es képviselői beadványt, amely rámutat, hogy a törvény szerint automatikusan elveszti szlovák állampolgárságát az, aki felveszi egy másik államét, miközben az alkotmány kimondja, hogy akarata ellenére senki sem fosztható meg szlovák állampolgárságától.

Bugár Béla, a Híd elnöke azt közölte, a kérdésben további lépések megtételét fontolgatják Szlovákiában, mert a polgári párt szerint az államnak nincs joga a polgároknak akaratuk ellenére elvenni az állampolgárságukat.

A pártelnök kifejtette, már maga a tény, hogy a bírák nem tudtak dűlőre jutni, jelzi, hogy gond van a törvénnyel. Bugárék azt fontolgatják, hogy nemzetközi bíróságra viszik az ügyet.

A döntésre reagálva Berényi József, az MKP elnöke leszögezte, Szlovákia továbbra is kettős mércét alkalmaz a magyarokkal szemben. Az Alkotmánybíróság elutasító döntése ismételten igazolja, a jogállamiság csak addig érvényesül, amíg az nem ütközik a szlovák nemzetállam-építés céljával.

A Magyar Közösség Pártja tovább küzd a nemzetközi fórumokon azért, hogy az állampolgársági ügyben méltányos megoldás szülessen, illetve a meghurcoltakat tovább segíti egyéni jogorvoslati küzdelmükben - olvasható a párt közleményében.

A jobboldali szlovák pártok képviselői is egyetértenek abban, hogy rossz az a jogszabály, amely szlovák állampolgárokat foszt meg az állampolgárságuktól. Peter Zajac, a kereszténydemokraták frakcióvezetője úgy fogalmazott, a kettős állampolgárság a modern Európában hétköznapinak számít.

A szerdai tárgyaláson megjelent szlovák állampolgárságuktól megfosztottak körében nagy volt a felháborodás. Csalódottságának adott hangot a magyar állampolgárság felvételét nyíltan vállaló 102 éves Tamás Ilonka néni is. "Csúnya játékot játszanak velünk, embertelen dolgok ezek, mert ha egyszer van egy országnak egy alkotmánya, aminek sérthetetlennek kellene lennie, az csak így játszadozunk vele és keserítsük tovább az itteni magyarságot" - mondta Ilonka néni.

A szlovák belügyminisztérium jelenleg az állampolgársági törvény enyhítésén dolgozik. A módosítás szerint a jövőben azok nem veszítik majd el szlovák állampolgárságukat egy másik ország állampolgárságának felvételét követően, akik állandó lakhellyel rendelkeznek abban az országban, amelynek állampolgárságát újként felvették.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×