Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Népszavazáson dönthetnek az azonos neműek jogairól Szlovákiában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szlovákiában hamarosan népszavazást tartanak arról, hogy a meleg párok ugyanolyan jogokat kapjanak-e, mint a hagyományos családok tagjai, illetve hogy megengedjék-e nekik az örökbefogadást.

A Szövetség a családért nevű civil szervezet idén áprilisban kezdte el gyűjteni a homoszexuálisok házasodási és adoptációs jogairól szóló referendum kiírásáért az aláírásokat. Idáig több mint 400 ezren látták el kézjegyükkel a petíciót, ami lehetőséget ad arra, hogy a köztársasági elnök kiírja a népszavazást.

A szövetség arról kérdezné az embereket, hogy egyetértenek-e azzal, hogy házasságnak csak egy férfi és egy nő kapcsolatát lehessen nevezni, illetve, hogy a homoszexuális vagy egyéb kapcsolatok ne legyenek egyenrangúak a házassággal. A civil szervezet további kérdésekben is döntést vár az emberektől. Így a népszavazás során megkérdeznék, hogy az azonos nemű pároknak legyen-e joga gyermeket adoptálni, illetve hogy bizonyos érzékeny, kulturális, vagy etikai kérdésekben, mint a szexualitás, vagy az eutanázia, legyen-e beleszólása a szülőknek az oktatásba.

Andrej Kiska államfő egyelőre nem nyilatkozott arról, milyen lépéseket fontolgat az ügyben. Szóvivője által mindössze annyit közölt, a petíció szerdai átvétele után a kompetenciáinak megfelelően és a törvény által előírt határidőkön belül fog eljárni. A szlovák alkotmány értelmében ugyanis ha 350 ezer állampolgár aláírásával igazolja, hogy népszavazást szeretne egy kérdésben, akkor a petíció benyújtása után az elnöknek 30 napja van arra, hogy kiírja a referendumot. Kiskának azonban joga van továbbítani a petíció kérdéseit az Alkotmánybírósághoz, amely arról dönthet, hogy a szavazás tárgya nem ellenkezik-e az alkotmánnyal.

A liberálisok máris hangot adtak nemtetszésüknek. A Szabadság és Szolidaritás pártjának elnöke szerint ezzel a népszavazással intoleráns eszméket terjesztenek. Richard Sulík pártelnök úgy véli, az államfőnek az Alkotmánybírósághoz kellene fordulnia.

Szlovákia története során ez lesz az első népszavazás, amely civil, és nem pártkezdeményezésre valósul meg. Igor Chromík, a Szövetség a családért vezetője szerint mindebből látni, hogy az embereket érdeklik a család védelmével kapcsolatos témák.

Az egyik közvélemény-kutató ügynökség már egy hónappal ezelőtt felmérést készített a szóban forgó kérdésekről. Az eredmények szerint mind a négy feltett kérdésre többségében kedvezőtlen választ kapnának az azonos neműek.