Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Dícsérte Moszkva az autonómia felajánlását

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Oroszország méltatta az ukrán vezetés által a keleti szakadár területeknek felajánlott autonómiát. Moszkva a nyugati államokhoz hasonlóan "a jó irányba tett lépésnek" nevezte a tervet. Közben már a nyugat-európai termelők is kezdik érezni az orosz ellen-szankciók hatásait.

"A legjobb esély az öt hónapja tartó harcok megfékezésére" - így jellemezte az orosz külügyminisztérium a Porosenko ukrán elnök által az orosz ajkú területeknek felajánlott autonómiát.

"Mindez megalapozza azt az alkotmányos folyamatot Ukrajnában, amelynek részeként párbeszéd indulhat a nemzeti megbékélésről az országban" - állt az orosz külügyminisztérium szerdai közleményében.

A kelet-ukrajnai szakadárok egy része üdvözölte, más része bírálta az ukrán parlament által kedden elfogadott tervet. A luganszki felkelők egyik vezetője, Alekszej Karjakin és a donyecki "miniszterelnök-helyettes" szerint "pozitív jelzés" az ajánlat, amelyet "alaposan tanulmányozni kell".

Alekszander Zaharcsenko, a donyecki lázadó terület "miniszterelenöke" ugyanakkor közölte: csak ők dönthetnek arról, mikor tartsanak választásokat.

Az ukrán parlamenti képviselők nem sokkal azelőtt hagyták jóvá a luganszki és donyecki régiók lázadók uralta területeinek felajánlott "különleges státuszt", hogy ratifikálták az EU és Ukrajna társulási szerződését.

Közben azonban szerdán is harcok folytak a szakadárok egyik központja, Donyeck körül, ahol egy tüzérségi támadásban két polgári lakos halt meg egy piacon.

Az ukrán hadsereg pedig azt állította, hogy 10 polgári lakos halt meg, amikor a lázadók Grad-rakétákkal lőtték Nyizsnja Krinka falut, Donyeck közelében.

Tudósítók szerint a hónap elején elfogadott tűzszünet kezdte óta - amely mérsékelte, de nem fékezte meg a harcokat - 30 civil lakos és ukrán katona halt meg, miközben mindkét oldal a másikat vádolja az egyezmény megsértésével.

Porosenko ukrán államfő ma találkozik Barack Obama amerikai elnökkel és megpróbálja elérni, hogy a két ország vonja szorosabbra kapcsolatait. Előzőleg a kanadai parlamentben szólalt fel - Kanadában 1 millió ukrán származású lakos él - és azt mondta: a most ratifikált EU-társulási szerződéssel Ukrajna hátat fordított a "borzalmas szovjet múltnak".

Európában ugyanakkor kezdik éreztetni hatásukat a Moszkva által az európai mezőgazdasági termékekre kivetett ellen-szankciók. Az unió eddig 158 millió eurót különített el a zöldség és gyümölcs termelők kártalanítására és 30 milliót kapnak azok a tejtermékgyártók, akik export helyett hűtőházakban tárolják termékeiket. Az EU módosította a kompenzáció szabályait, miután lengyel gazdák 145 millió eurót kértek vissza a rendelkezésre álló 125-ből.