eur:
392.83
usd:
366.53
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Már csak az unióban bízhatnak a kettős állampolgárok

Nem született döntés a szlovák állampolgárságukat a kettős állampolgárság miatt elveszítettek ügyében. Formai okokra hivatkozva ugyanis elutasította a kassai Alkotmánybíróság a szlovák állampolgársági törvénnyel kapcsolatos beadványt.

Formai okokra hivatkozva utasította el a kassai Alkotmánybíróság a szlovák állampolgársági törvénynek az alkotmánnyal való összeegyeztethetőségének vizsgálatát célzó beadványát.

Nem született döntés a szlovák állampolgárságukat a kettős állampolgárság miatt elveszítettek ügyében. Az Alkotmánybíróság rövid, alig 30 percnyi tárgyalást követően több szavazási procedúra után formai, eljárásjogi szabályokra hivatkozva utasította el a 30 ellenzéki képviselő által benyújtott beadványt. Az Alkotmánybíróság elnöke szerint nem volt meg a többséget jelentő hét szavazat egyik véleményhez sem. Ez ugyanakkor egyben azt is jelenti, hogy Szlovákiában már nincs jogorvoslati lehetőség az ügyben, az érintettek csak a nemzetközi fórumokban bízhatnak.

A Gál Gábor vezette javaslattevő parlamenti képviselői csoport az alkotmány azon cikkelyére hivatkozott, miszerint akaratán kívül senki sem veszítheti el szlovák állampolgárságát. A szlovák állampolgársági törvény jelenlegi formáját 2010 júniusában, Robert Fico miniszterelnök előző kormánya idején fogadták el, a magyar parlament könnyített honosításról hozott döntésére reagálva. A jogszabály egyebek mellett kimondja, hogy elveszíti szlovák állampolgárságát az a személy, aki egy másik ország állampolgárságát felveszi. A törvény alapján a legutóbbi adatok szerint 866-an vesztették el szlovák állampolgárságukat, a legtöbben cseh, német és osztrák állampolgárság felvétele miatt.

Gál Gábor elmondta, a törvényt nem tartja demokratikusnak, a folyamat pedig ezzel nem zárult le. "Továbbra is kezdeményezni fogjuk a parlamenten belül a törvény módosítását. Fel kell dolgozni annak a majd ezer embernek az ügyét, akik ezáltal akaratuk ellenére vesztették el az állampolgárságukat, és további jogi lépéseket kell fontolóra vennünk az európai intézmények előtt. Több változat is szóba került. Gondolkodunk tömeges perrel és más konstrukciós perrel" - mondta Gál.

A tárgyaláson megjelent szlovák állampolgárságuktól megfosztottak körében hatalmas volt a felháborodás és a csalódottság. A döntés ismertetését követően többen megfogalmazták: még egy elutasító végzést is tisztességesebbnek tartottak volna ennél a semmilyen döntésnél.

A szlovák belügyminisztérium jelenleg az állampolgársági törvény enyhítésén dolgozik. A módosítás szerint a jövőben azok nem veszítik majd el szlovák állampolgárságukat egy másik ország állampolgárságának felvételét követően, akik állandó lakhellyel rendelkeznek abban az országban, amelynek állampolgárságát újként felvették.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Ha Ukrajna élni akar, harcolnia kell – De mire lesz elég az amerikai segélycsomag?

Ha Ukrajna élni akar, harcolnia kell – De mire lesz elég az amerikai segélycsomag?

Több hónap huzavona után az Egyesült Államok törvényhozása megszavazta, Joe Biden elnök pedig mára virradóra aláírta azt a törvényt, amely az eddigi legnagyobb, összesen 61 milliárd dolláros katonai segélycsomagot biztosítja Ukrajna számára. A támogatás mérete példa nélküli, az viszont nagy kérdés, hogy mire lesz elég. Képesek lehetnek-e az ukránok visszafoglalni az oroszok által megszállt területeket, vagy csupán a védelmi képességeik lesznek erősebbek? Kell-e tartani eszkalációtól az új fegyverek miatt, és mi lehet Oroszország jelenlegi, valós célja a háborúban? Továbbá milyen keretben érdemes értelmezni az eseményeket, tényleg a Nyugat sorsa dőlhet el Kelet-Ukrajnában vagy csupán szláv belharcról van szó? Egyebek mellett ezekről a témákról kérdeztük Kaiser Ferencet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Tanszékének docensét az Ukrajnának megszavazott amerikai katonai segély apropóján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×