eur:
394.07
usd:
368.33
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Az önálló Skóciának éveket kellene várnia az EU-tagságra

Spanyolország arra figyelmeztetett, hogy a független Skóciának minimum öt évet kellene várnia az EU-tagságra, majd ezt követően be kellene lépnie az eurózónába. A skót függetlenségi mozgalom bátorítja az elszakadni vágyó katalán nacionalistákat is, ezért Madrid aggodalommal várja a csütörtöki skót függetlenségi népszavazást.

Már csak egy nap és történelmi fordulat következhet be Nagy-Britanniában. Nem világos, hogy a skót választók az Egyesült Királyságból való kiválásra vagy továbbra is a közös államra szavaznak majd.

Miközben a brit politikai elit egyre kétségbeesettebb hangon kérleli Skócia népét, hogy ne bontsa fel a köteléket, néhány európai ország is a status quo fenntartására szavazna, ha tehetné.

Miközben Alex Salmond, az elszakadásért kampányoló Skót Nemzeti Párt és a skót autonómia vezetője azt állítja, hogy rövidesen tárgyalások indulnának Skócia EU tagságáról, amit gyorsított eljárással meg is kapna, európai politikusok szerint évekig húzódna a folyamat.

Inigo Mendez de Vigo, Spanyolország Európaügyi Minisztere értésre adta, hogy Skócia csak az elszakadás időpontjától - tehát ha referendumon az igen tábor győzne, akkor - 2016 tavaszától tárgyalhatna az Unióhoz való csatlakozásról, úgy, mint minden más, felvételét kérő állam.

A folyamat minimum öt évig húzódna el, utalt Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság új elnökének véleményére. Abban is ellentmondott a skót függetlenségpártiaknak, hogy az önálló Skócia megtarthatná-e valutának az angol fontot.

Nem, az EU-tagság megszerzését követően az új tagállamnak csatlakoznia kellene az euró-övezethez - mondta a spanyol miniszter. Emellett az útlevél-ellenőrzés nélküli utazást lehetővé tévő Schengeni-övezetbe is be kellene lépnie, amit a bevándorlástól tartó Anglia nem nézne jó szemmel.

Azaz, Skócia nem élvezhetné azokat a kivételeket, amelyeket már EU-tagként Nagy-Britannia kiharcolt magának.

Korábban José Manuel Barroso, a Bizottság távozó elnöke is ellentmondott a skót első miniszternek, amikor közölte: "nagyon nehéz, ha nem lehetetlen lesz" az önálló Skóciának EU-taggá válnia, mivel azt mind a 28 tagállamnak jóvá kell hagynia.

Spanyolország, Belgium és Olaszország is aggódik a határain belül erősödő regionális függetlenségi mozgalmak miatt, ezért nem bátorítanák azokat azzal, hogy megszavaznák Skócia EU-tagságát. Ha azonban a jelenlegi Nagy-Britannia megpróbálna lobbizni a skót tagságról, akkor könnyebb lenne alkut kötni - mondják elemzők.

Bármilyen furcsán hangzik is, gazdasági megfontolások miatt Anglia számára is jobb lenne, ha az esetleg függetlenné váló Skócia EU-tag maradna.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×