Az önálló Skóciának éveket kellene várnia az EU-tagságra

Infostart
2014. szeptember 17. 11:45
Spanyolország arra figyelmeztetett, hogy a független Skóciának minimum öt évet kellene várnia az EU-tagságra, majd ezt követően be kellene lépnie az eurózónába. A skót függetlenségi mozgalom bátorítja az elszakadni vágyó katalán nacionalistákat is, ezért Madrid aggodalommal várja a csütörtöki skót függetlenségi népszavazást.

Már csak egy nap és történelmi fordulat következhet be Nagy-Britanniában. Nem világos, hogy a skót választók az Egyesült Királyságból való kiválásra vagy továbbra is a közös államra szavaznak majd.

Miközben a brit politikai elit egyre kétségbeesettebb hangon kérleli Skócia népét, hogy ne bontsa fel a köteléket, néhány európai ország is a status quo fenntartására szavazna, ha tehetné.

Miközben Alex Salmond, az elszakadásért kampányoló Skót Nemzeti Párt és a skót autonómia vezetője azt állítja, hogy rövidesen tárgyalások indulnának Skócia EU tagságáról, amit gyorsított eljárással meg is kapna, európai politikusok szerint évekig húzódna a folyamat.

Inigo Mendez de Vigo, Spanyolország Európaügyi Minisztere értésre adta, hogy Skócia csak az elszakadás időpontjától - tehát ha referendumon az igen tábor győzne, akkor - 2016 tavaszától tárgyalhatna az Unióhoz való csatlakozásról, úgy, mint minden más, felvételét kérő állam.

A folyamat minimum öt évig húzódna el, utalt Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság új elnökének véleményére. Abban is ellentmondott a skót függetlenségpártiaknak, hogy az önálló Skócia megtarthatná-e valutának az angol fontot.

Nem, az EU-tagság megszerzését követően az új tagállamnak csatlakoznia kellene az euró-övezethez - mondta a spanyol miniszter. Emellett az útlevél-ellenőrzés nélküli utazást lehetővé tévő Schengeni-övezetbe is be kellene lépnie, amit a bevándorlástól tartó Anglia nem nézne jó szemmel.

Azaz, Skócia nem élvezhetné azokat a kivételeket, amelyeket már EU-tagként Nagy-Britannia kiharcolt magának.

Korábban José Manuel Barroso, a Bizottság távozó elnöke is ellentmondott a skót első miniszternek, amikor közölte: "nagyon nehéz, ha nem lehetetlen lesz" az önálló Skóciának EU-taggá válnia, mivel azt mind a 28 tagállamnak jóvá kell hagynia.

Spanyolország, Belgium és Olaszország is aggódik a határain belül erősödő regionális függetlenségi mozgalmak miatt, ezért nem bátorítanák azokat azzal, hogy megszavaznák Skócia EU-tagságát. Ha azonban a jelenlegi Nagy-Britannia megpróbálna lobbizni a skót tagságról, akkor könnyebb lenne alkut kötni - mondják elemzők.

Bármilyen furcsán hangzik is, gazdasági megfontolások miatt Anglia számára is jobb lenne, ha az esetleg függetlenné váló Skócia EU-tag maradna.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást