eur:
393.79
usd:
367.73
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Washington nem koordinál Iránnal az IS ellen

Az Egyesült Államok nem hajlandó az Iszlám Állam nevű dzsihádista csoport elleni katonai együttműködésre Iránnal, ám tárgyalna vele az IS támasztotta fenyegetésről - ezt mondta John Kerry amerikai külügyminiszter egy Irakról szóló párizsi konferencia után. A dzsihádisták közben a megszállt területeken saját tanévet hirdettek, de sok szülő nem engedi iskolájukba gyerekeit.

Nem lesz katonai szintű egyeztetés Iránnal az Iszlám Állam elleni fellépésről - közölte John Kerry Párizsban. Az amerikai külügyminiszter azután a konferencia után beszélt, amelynek fő témája eredetileg Irak jövője volt, de ahol az IS lett az egyik vezető téma.

Washington, amely korábban próbált közeledni Teheránhoz most jelezte: nem lesz alkalmi szövetség a síita Iránnal a szunnita Iszlám Állam ellen, de ennek ellenére hajlandók tárgyalni a radikálisok által támasztott fenyegetésről.

A párizsi konferenciára azonban nem hívták meg - Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási vezetője pedig azt mondta: visszautasította az együttműködést az Egyesült Államokkal, mert az amerikaiaknak "piszkos a keze".

Az amerikaiak a szíriai kormánnyal sem egyeztetnek az ország területén a dzsihádisták ellen tervezett légicsapások során.

Washington, amely korábban Bassár al-Asszád szíriai elnök bukását várta, igyekszik elkerülni, hogy úgy tűnjön, most segít neki. Ezért nem fog előre szólni arról, hogy hol támadja majd a dzsihádisták állásait.

Irak megszállt részein közben az Iszlám Állam új tantervet és új tanévet hirdetett az iskolákban. Moszulban megtiltották a zene- és művészeti oktatást és törölték a történelem, irodalom és a kereszténységgel foglalkozó tárgyat is.

A hazafias dalok szentségtörők és a tankönyvek egyes képeit ki kell tépni.

A moszulikak ugyanakkor szeptember 9-én nem engednék el a dzsihádisták iskoláiba gyerekeiket.

"Fontos, hogy helyes oktatásban részesüljenek, még akkor is, ha egy egész tanévet veszítenek" - mondta egy Abu Hasszán nevű férfi, aki nem akarta elárulni valódi nevét, de azt elmondta, hogy a piacon szereztek be tankönyveket a feleségével.

A helyiek szerint az új tantervet maga Abu Bakr al-Bagdadi, a csoport titokzatos vezetője hirdette meg. Nemcsak a hazafias dalokat tiltották meg, de hírek szerint Darwin evolúciós elméletét is - bár azt nem is tanították az iraki iskolákban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×