Washington nem koordinál Iránnal az IS ellen

InfoRádió / MTI
2014. szeptember 16. 15:42
Az Egyesült Államok nem hajlandó az Iszlám Állam nevű dzsihádista csoport elleni katonai együttműködésre Iránnal, ám tárgyalna vele az IS támasztotta fenyegetésről - ezt mondta John Kerry amerikai külügyminiszter egy Irakról szóló párizsi konferencia után. A dzsihádisták közben a megszállt területeken saját tanévet hirdettek, de sok szülő nem engedi iskolájukba gyerekeit.

Nem lesz katonai szintű egyeztetés Iránnal az Iszlám Állam elleni fellépésről - közölte John Kerry Párizsban. Az amerikai külügyminiszter azután a konferencia után beszélt, amelynek fő témája eredetileg Irak jövője volt, de ahol az IS lett az egyik vezető téma.

Washington, amely korábban próbált közeledni Teheránhoz most jelezte: nem lesz alkalmi szövetség a síita Iránnal a szunnita Iszlám Állam ellen, de ennek ellenére hajlandók tárgyalni a radikálisok által támasztott fenyegetésről.

A párizsi konferenciára azonban nem hívták meg - Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási vezetője pedig azt mondta: visszautasította az együttműködést az Egyesült Államokkal, mert az amerikaiaknak "piszkos a keze".

Az amerikaiak a szíriai kormánnyal sem egyeztetnek az ország területén a dzsihádisták ellen tervezett légicsapások során.

Washington, amely korábban Bassár al-Asszád szíriai elnök bukását várta, igyekszik elkerülni, hogy úgy tűnjön, most segít neki. Ezért nem fog előre szólni arról, hogy hol támadja majd a dzsihádisták állásait.

Irak megszállt részein közben az Iszlám Állam új tantervet és új tanévet hirdetett az iskolákban. Moszulban megtiltották a zene- és művészeti oktatást és törölték a történelem, irodalom és a kereszténységgel foglalkozó tárgyat is.

A hazafias dalok szentségtörők és a tankönyvek egyes képeit ki kell tépni.

A moszulikak ugyanakkor szeptember 9-én nem engednék el a dzsihádisták iskoláiba gyerekeiket.

"Fontos, hogy helyes oktatásban részesüljenek, még akkor is, ha egy egész tanévet veszítenek" - mondta egy Abu Hasszán nevű férfi, aki nem akarta elárulni valódi nevét, de azt elmondta, hogy a piacon szereztek be tankönyveket a feleségével.

A helyiek szerint az új tantervet maga Abu Bakr al-Bagdadi, a csoport titokzatos vezetője hirdette meg. Nemcsak a hazafias dalokat tiltották meg, de hírek szerint Darwin evolúciós elméletét is - bár azt nem is tanították az iraki iskolákban.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást