eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Arab országok is bevetnék légierejüket az ISIS ellen

Az Iszlám Állam elleni nemzetközi fellépés is szóba került azon a hétfői párizsi konferencián, amelynek hivatalos témája Irak jövője. Amerikai illetékesek elmondták, hogy több arab ország is jelezte: bevetné légierejét a dzsihadisták ellen, és nem csak Irakban. Mindez jelentős erkölcsi siker lenne az Egyesült Államok számára.

Többek között az amerikai és a brit külügyminiszter is Párizsban tárgyalt a hivatalosan Irak jövőjéről rendezett nemzetközi konferencián.

A sürgetőbb kérdés azonban az, hogy hogyan osszák el a feladatokat az Iszlám Állam nevű dzsihadista csoport ellen tervezett légiháborúban.

Az IS jelentős területeket foglalt el Irakban és Szíriában, máshol pedig a helyi iszlamisták ihletet merítenek sikereiből.

Egy magas rangú amerikai külügyi illetékes elmondta, hogy több arab ország is felajánlotta, hogy részt vesz a formálódó nemzetközi koalícíóban, amely a levegőből támadná az Iszlám Államot. A neve elhallgatását kérő diplomata nem akarta név szerint említeni, hogy mely arab államok közölték: készek segíteni.

Ezek egyike minden bizonnyal Katar lehet, amelynek légiereje több bevetésen is részt vett Líbia felett. Tudósítok megjegyzik, hogy Szaúdi-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek is komoly légierővel rendelkeznek.

Amerikai illetékesek szerint a CENTCOM amerikai központi parancsnokságnál és az iraki kormánynak is felajánlották segítségüket az érintett arab államok.

Obama amerikai elnök a múlt héten hirdette meg az Iszlám Állam elleni új stratégiát, amelynek részeként a szíriai kormány megkérdezése nélkül, Szíriában is támadnák a levegőből az ISIS-t.

Ezt követően Egyiptom, Irak, Jordánia, Libanon és hat Öböl-menti arab állam is támogatásáról biztosította az amerikai vezetésű akciót.

A régió arab államai attól tartanak, hogyha Irakban megvetik lábukat a szélsőségesek, akkor egy idő után rájuk is lecsapnak. A szaúdiak ugyanakkor attól is tartanak, hogy az IS elleni fellépés felgyorsítaná az enyhülési folyamatot az Egyesült Államok és a síita Irán között.

Az Iszlám Állam gerincét szunnita harcosok adják, akik számára a fő ellenség eddig a síita többségű iraki, illetve a síitához hasonló csoport által uralt szíriai kormány volt.

Az IS szombaton ismét magára terelte a figyelmet azzal, hogy kiadta egy brit túsz állítólagos lefejezéséről készült videóját. Cameron brit miniszterelnök "felháborító gyilkosságnak" nevezte a tettet és azt mondta: az igazságszolgáltatás elé állítják a gyilkosokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×