Arab országok is bevetnék légierejüket az ISIS ellen

Infostart
2014. szeptember 16. 06:23
Az Iszlám Állam elleni nemzetközi fellépés is szóba került azon a hétfői párizsi konferencián, amelynek hivatalos témája Irak jövője. Amerikai illetékesek elmondták, hogy több arab ország is jelezte: bevetné légierejét a dzsihadisták ellen, és nem csak Irakban. Mindez jelentős erkölcsi siker lenne az Egyesült Államok számára.

Többek között az amerikai és a brit külügyminiszter is Párizsban tárgyalt a hivatalosan Irak jövőjéről rendezett nemzetközi konferencián.

A sürgetőbb kérdés azonban az, hogy hogyan osszák el a feladatokat az Iszlám Állam nevű dzsihadista csoport ellen tervezett légiháborúban.

Az IS jelentős területeket foglalt el Irakban és Szíriában, máshol pedig a helyi iszlamisták ihletet merítenek sikereiből.

Egy magas rangú amerikai külügyi illetékes elmondta, hogy több arab ország is felajánlotta, hogy részt vesz a formálódó nemzetközi koalícíóban, amely a levegőből támadná az Iszlám Államot. A neve elhallgatását kérő diplomata nem akarta név szerint említeni, hogy mely arab államok közölték: készek segíteni.

Ezek egyike minden bizonnyal Katar lehet, amelynek légiereje több bevetésen is részt vett Líbia felett. Tudósítok megjegyzik, hogy Szaúdi-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek is komoly légierővel rendelkeznek.

Amerikai illetékesek szerint a CENTCOM amerikai központi parancsnokságnál és az iraki kormánynak is felajánlották segítségüket az érintett arab államok.

Obama amerikai elnök a múlt héten hirdette meg az Iszlám Állam elleni új stratégiát, amelynek részeként a szíriai kormány megkérdezése nélkül, Szíriában is támadnák a levegőből az ISIS-t.

Ezt követően Egyiptom, Irak, Jordánia, Libanon és hat Öböl-menti arab állam is támogatásáról biztosította az amerikai vezetésű akciót.

A régió arab államai attól tartanak, hogyha Irakban megvetik lábukat a szélsőségesek, akkor egy idő után rájuk is lecsapnak. A szaúdiak ugyanakkor attól is tartanak, hogy az IS elleni fellépés felgyorsítaná az enyhülési folyamatot az Egyesült Államok és a síita Irán között.

Az Iszlám Állam gerincét szunnita harcosok adják, akik számára a fő ellenség eddig a síita többségű iraki, illetve a síitához hasonló csoport által uralt szíriai kormány volt.

Az IS szombaton ismét magára terelte a figyelmet azzal, hogy kiadta egy brit túsz állítólagos lefejezéséről készült videóját. Cameron brit miniszterelnök "felháborító gyilkosságnak" nevezte a tettet és azt mondta: az igazságszolgáltatás elé állítják a gyilkosokat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást