eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Kirúgják az őrmestert, ha nem esküszik fel Istenre

Ha nem esküszik Istenre, eltávolítják a légierőből - közölték egy amerikai őrmesterrel, aki ateistának vallja magát. A katona válasza: beperelte a fegyveres erőket.

Miközben az Egyesült Államok a Közel-Keleten többször folyatott háborút vallásos fanatikusok ellen a szabadság nevében, úgy tűnik egyes katonáinak nincs választásuk és Istenre kell felesküdniük.

A légierő korábban ultimátumot intézett egy ateista őrmesterhez: ha nem hajlandó kiejteni az "Isten engem úgy segéljen" mondatot, akkor repülhet - az állományból, mert leszerelik.

A katona perre vitte az ügyet, de ügyvédje szerint a légierő válaszra sem méltatta őket, amikor levelet írtak arról, hogy hajlandók peren kívül is megegyezni. Az őrmester képviseletét az Amerikai Humanista Szövetség vállalta.

Az ügyre vonatkozó jogi szabályozás miatt a katonának novemberig kell újra felvenni a szolgálatot egy nevadai légitámaszponton. Ha ezt nem tudja megtenni, akkor kénytelen lesz beperelni az amerikai szövetségi kormányt - mondta ügyvédje.

Korábban az amerikai légierő lehetővé tette, hogy az "Isten engem úgy segéljen" helyett más kifejezéssel esküdjenek fel az állomány tagjai, de tavaly októberben módosította a szabályzatot.

Az amerikai fegyveres erők más fegyvernemeinél nem kötelező Isten emlegetése.

Jogvédők szerint a szabályozás sérti az amerikai alkotmányt, amely tiltja, hogy vallási alapon korlátozzák egy hivatal betöltését.

"Nem kényszeríthetnek egy nem hívőt arra, hogy esküben erősítse meg egy felsőbb lény létezését" - mondta az ügyvéd.

A vita most egészen a Pentagonig jutott, ahol egy vezető jogász szakvéleményét kérték ki. Az elmúlt években az amerikai légierő többször is szerepelt a híradásokban vallási viták miatt.

A colorádói légiakadémia kapcsán például felmerült, hogy az úgynevezett "neokonzervatívok" ideológiai támaszát adó úgynevezett "evangélikus keresztények" túlzott befolyást gyakoroltak az intézményre.

Amikor ezt többen felvetették, akkor keresztény aktivisták azzal kezdtek kampányolni, hogy a fegyveres erőkben megpróbálják elnyomni a vallásos önkifejezést.

Többek között azt sérelmezik, hogy a parancsnokoknak tilos vallási meggyőződésüket beosztottjaik előtt népszerűsíteni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×