Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kirúgják az őrmestert, ha nem esküszik fel Istenre

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ha nem esküszik Istenre, eltávolítják a légierőből - közölték egy amerikai őrmesterrel, aki ateistának vallja magát. A katona válasza: beperelte a fegyveres erőket.

Miközben az Egyesült Államok a Közel-Keleten többször folyatott háborút vallásos fanatikusok ellen a szabadság nevében, úgy tűnik egyes katonáinak nincs választásuk és Istenre kell felesküdniük.

A légierő korábban ultimátumot intézett egy ateista őrmesterhez: ha nem hajlandó kiejteni az "Isten engem úgy segéljen" mondatot, akkor repülhet - az állományból, mert leszerelik.

A katona perre vitte az ügyet, de ügyvédje szerint a légierő válaszra sem méltatta őket, amikor levelet írtak arról, hogy hajlandók peren kívül is megegyezni. Az őrmester képviseletét az Amerikai Humanista Szövetség vállalta.

Az ügyre vonatkozó jogi szabályozás miatt a katonának novemberig kell újra felvenni a szolgálatot egy nevadai légitámaszponton. Ha ezt nem tudja megtenni, akkor kénytelen lesz beperelni az amerikai szövetségi kormányt - mondta ügyvédje.

Korábban az amerikai légierő lehetővé tette, hogy az "Isten engem úgy segéljen" helyett más kifejezéssel esküdjenek fel az állomány tagjai, de tavaly októberben módosította a szabályzatot.

Az amerikai fegyveres erők más fegyvernemeinél nem kötelező Isten emlegetése.

Jogvédők szerint a szabályozás sérti az amerikai alkotmányt, amely tiltja, hogy vallási alapon korlátozzák egy hivatal betöltését.

"Nem kényszeríthetnek egy nem hívőt arra, hogy esküben erősítse meg egy felsőbb lény létezését" - mondta az ügyvéd.

A vita most egészen a Pentagonig jutott, ahol egy vezető jogász szakvéleményét kérték ki. Az elmúlt években az amerikai légierő többször is szerepelt a híradásokban vallási viták miatt.

A colorádói légiakadémia kapcsán például felmerült, hogy az úgynevezett "neokonzervatívok" ideológiai támaszát adó úgynevezett "evangélikus keresztények" túlzott befolyást gyakoroltak az intézményre.

Amikor ezt többen felvetették, akkor keresztény aktivisták azzal kezdtek kampányolni, hogy a fegyveres erőkben megpróbálják elnyomni a vallásos önkifejezést.

Többek között azt sérelmezik, hogy a parancsnokoknak tilos vallási meggyőződésüket beosztottjaik előtt népszerűsíteni.