Azonos árért rosszabb minőség? - kampányt indítanak a szlovákok

Infostart
2014. szeptember 12. 11:15
Ugyanaz a márka, hasonló ár - Ausztriában is, Szlovákiában is -, északi szomszédunknál mégis több fokozattal gyengébb a minőség. A miérttel a Szlovák Kereskedelmi Kamara kezdeményezésére egyre gyakrabban foglalkozik a szlovák gazdasági minisztérium, amely más, hasonló helyzetben lévő tagországokkal összefogva akar nyomást gyakorolni az Európai Unió döntéshozóira annak érdekében, hogy a multinacionális cégek változtassanak ezen a gyakorlaton.

Hamarosan próbavásárlásokra kerül sor. Megveszik ugyanazokat az árucikkeket Ausztriában és Szlovákiában is. Összehasonlítják az árakat és a tartalmakat, az eredményeket, tehát a különbségeket pedig nyilvánosságra hozzák. Így néz majd ki az a kampány, amelyet a szlovák gazdasági minisztérium készít elő a visegrádi négyek kereskedelmi kamaráival közösen. Pavol Pavlis szlovák gazdasági miniszter szerint meg kell állapítani, hogy a szlovák, cseh, magyar és lengyel fogyasztó azonos árért rosszabb minőséget kap-e.

Édességek, üdítőitalok, készételek, húsipari készítmények, mosószerek - a tapasztalatok szerint általában a márka azonos, az összetétel a szlovákiai üzletekben mégis különbözik, és nem a minőség javára. Ezért kell nyomást gyakorolni a brüsszeli illetékesekre annak érdekében, hogy ennek véget vessenek. "Ezt a helyzetet nem tartjuk az európai belpiac normális működésének. A feltételeknek azonosaknak kell lenniük, s ez vonatkozik a minőségre valamennyi tagállamban" - nyilatkozta Peter Mihók, a Szlovák Ipari- és Kereskedelmi Kamara elnöke.

Az összetétel- és minőségbeli különbségeket azzal indokolja Brüsszel és a gyártók, hogy az Európai Unió tagállamain belül különbözőek az étkezési szokások, ezért lehet különböző az összetétel az azonos árucikkeknél. Ezt a nézetet egyébként osztja Pavol Kon¹tiak, a Szlovák Kereskedelmi és Idegenforgalmi Szövetség elnöke, ám a minisztérium által kezdett kampányt támogatja. "Ha az Európai Unióban vigyázba tudjuk állítani a kereskedőket, akkor állítsuk vigyázba a gyártókat is" - mondta Kon¹tiak hozzáfűzve, hogy véleménye szerint az árak Szlovákiában hasonlóak, mint Nyugat-Európában.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást