eur:
393.83
usd:
367.74
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Amerikai drónok Szíria felett?

Az Egyesült Államok drónokat irányított az Iszlám Állam szíriai fővárosa fölé - állítják szemtanúk. Obama elnök holnap jelenti be, hogy miként próbálja megfékezni a dzsihádistákat. Washington ugyanakkor eddig nem ismerte el, hogy Szíria légterébe is küldene távirányítású repülőgépeket.

Az észak-szíriai Rakka az Iszlám Állam fővárosa és az ottani lakosok lefényképezték, illetve videóra vették, ahogy távirányítású repülők haladnak el felettük. Nyugati fegyverzetszakértők szerint amerikai Predator gépekről van szó.

Ilyeneket vetettek be Pakisztánban és Jemenben is feltételezett terroristák ellen.

Az Egyesült Államok hivatalosan nem erősítette meg, hogy drónokat küldött be a szíriai légtérbe, de a rakkai események arra utalnak, hogy egyre komolyabban próbálja feltérképezni az ISIS állásait.

Obama elnök a hétvégén közölte, hogy nemzetközi koalíciót hoz létre az ISIS elleni harcra.

Hétfőn teljesült az amerikaiak korábbi követelése, hogy alakuljon új kormány, amely jobban képviseli a különböző iraki vallási és egyéb közösségek érdekeit: az iraki parlament végre jóváhagyta Haider al-Abadi miniszterelnök új kormányát.

Abadi, aki a sííta többség tagja, azt ígérte, hogy kurdokat és szunnitákat is bevesz a kormányba. Ez a gesztus segíthet abban, hogy a központi, szunnita vidékek lakói elforduljanak az Iszlám Államtól, amelyet a sííta Maliki-kormány politikája miatt támogattak.

Mideközben a Pentagon megpróbálja kideríteni, hol tartózkodhat a dzsihádista szervezet vezetője, aki kalifának kiáltotta ki magát és aki jelenleg 8 millió ember életéről dönthet.

Amerikai védelmi illetékesek azt mondták a Telelgraph című lapnak, hogy eddig nem hajtottak végre "célzott támadásokat konkrét személyek ellen".

Rakkában több lakos és maguk a dzsihádisták is lefotóztak egy a fejük felett 3 órán át köröző fehér drónt.

Szakértők szerint a gép egy MQ-1 Predator lehet, amely fegyverzet nélkül repül. Ez azt jelentheti, hogy képeket és más hírszerzési adatokat gyűjt és megpróbálja meghatározni Abu Bakr al-Baghdadi, azaz az ISIS vezetőjének pontos tartózkodási helyét.

Ha Baghdadit sikerül megölni, az nagy erkölcsi győzelmet jelenthet az Egyesült Államoknak -írta a Telegraph című brit lap.

Obama a hétvégén jelezte, hogy új taktikát fog bevetni az Iszlám Állam ellen. Amerika a drónok alkalmazásával eddig már több terrorgyanús személyt likvidált , legutóbb a szomáli Al-Sabab Milícia vezetőjét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×