eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Van, aki önként adja testét a dzsihádistáknak, de sokakat brutálisan megerőszakolnak

Maláj, ausztrál és brit muszlim nők is felajánlják testüket az Iszlám Állam harcosainak. A dzsihádisták ugyanakkor az általuk elfoglalt területeken arra kényszerítik a hajadonokat, hogy "tegyenek eleget kötelességüknek" - valójában gyakran megerőszakolják őket.

Dzsihád El-Nikáh avagy szex-dzsihád - így emlegetik azt a gyakorlatot, hogy muzulmán nők rendelkezésre bocsájtják testüket a Szíria és Irak egy részét elfoglaló Iszlám Állam harcosainak.

A dzsihádistákat támogató nők messzi országokból, Malajziából, Ausztráliából és Nagy-Britanniából utaznak Szíriába.

Egy maláj hírszerzési illetékes elmondta a Malaysian Insider nevű híroldalnak: akármilyen ellentmondásos dolog is, de egyes muszlim nők szimpatizálnak az Iszlám Állammal.

Egy 30-as éveiben járó nő még decemberben utazott Törökországba, majd onnan csempészték át Szíriába. Egy másik maláj nő áprilisban csatlakozott az IS-hez. Rajtuk kívül még egy harmadik maláj nőről is tudnak.

A harcosok között brit nők is megtalálhatók, akik szintén szexuális szolgáltatásokat nyújtanak nekik.

Az Iszlám Állam imámjai tavaly kezdtek kiadni olyan fatvákat, rendelkezéseket, amelyek a Koránnak az "ideiglenes házasságra" vonatkozó passzusait idézik.

A muta néven ismert házasság egy naptól 99 évig tarthat. Az ilyen házasságot kötött feleség teljes jogú asszony, a rá vonatkozó kötelességekkel együtt. A férjnek fizetnie kell és ezért az intézmény bírálói ezt a prostituáció egy formájának tartják.

Egy szíriai lány elmondta, hogy szülei kínálták fel szexuális dzsihádra, aminek az lett az eredménye, hogy apja füle hallatára többször megerőszakolták, úgy, hogy ő nem tett ellene semmit. Végül egy ellenőrzőpontnál szíriai katonáktól kért segítséget.

Az IS a mutát emlegetve rendelte be embereihez Irak második városában, az elfoglalt Moszulban a hajadon lányokat. "Mindenki hozza el hajadon lányát, hogy harcos fivéreiket segítve eleget tegyenek a szexuális dzsihád kötelezettségüknek. Aki nem jelenik meg, azokra a sárija törvények teljes erejével lecsapunk" - figyelmeztetett az Iszlám Állam.

Egyes jelentések szerint az ISIS-harcosok nem sokat vártak: házról-házra járva erőszakolták a nőket és ölték meg családtagjaikat. Az ENSZ szerint négy nő ezek után öngyilkos lett.

Két iraki lány elmesélte egy helyi tévének, hogyan gyilkolták meg férfi családtagjaikat, majd estek nekik. "Valamilyen idegen nyelven beszéltek, amit nem értettünk" - mondta egyikük.

Mások elmondták, hogy az Iszlám Állam több nőt is elrabolt, akikről többé nem hallottak.

Egy New York-i zsidó hírportál a jewishvoiceny.com arról számolt be, hogy az IS egy börtönben tartja az elrabolt nőket, ahol vagy rendszeresen megerőszakolják vagy eladják őket. Az oldalon egy fotót is látni, rajta egy teherautó platójára szerelt ketreccel, amelyben fehérruhás nőket szállítanak.

A jobbára Jazidi, keresztény vagy turkomán nők vagy áttérnek az iszlám hitre és akkor feleségnek eladják őket, vagy naponta nem erőszaknak teszik ki őket.

Több anya elmondta, hogy az IS emberei telefonon felhívták őket és kényszerítették: hallgassák végig, ahogy megerőszakolják a lányaikat. A Daily Beast portálnak hozzátartozók és túlélők azt mondták, hogy a férfiak nagy része csecsen, de brit és holland állampolgárokat is felfedeztek köztük.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×