Egyenek a németek gyümölcsöt!

Infostart
2014. szeptember 3. 19:55
A német földművelésügyi miniszter több gyümölcs és zöldség fogyasztására szólította fel honfitársait. Christian Schmidt az uniós országokból exportált mezőgazdasági termékekre kimondott orosz embargóval kapcsolatban nyilatkozott és úgy vélte, hogy semmire sem vezet a ránk maradt gyümölcsök és zöldségfélék felett keseregni, miközben belföldön nem igen fogyasztunk friss terméket. A miniszter szerint elsősorban több almát kellene enni.

Az ukrajnai válsággal kapcsolatos nyugati szankciókra adott válaszként az orosz kormány megtiltotta mezőgazdasági termékek behozatalát az Egyesült Államokból, Kanadából Japánból, Ausztráliából valamint az Európai Unió tagállamaiból.

Emiatt az elmúlt hetekben számos termelő áruja eladatlan maradt. Most a német földművelési miniszter egy rádióinterjúban a hazai zöldség és gyümölcs nagyobb mértékű fogyasztására szólította fel honfitársait. Mint Christian Schmidt fogalmazott, semmit sem használ sopánkodni amiatt, hogy elárasztja a hazai piacot a Németországban termelt gyümölcs és zöldség - okosabb lenne ha egészségügyi szempontból átgondolnánk étkezési szokásainkat, mert akkor rájönnénk arra is, hogy naponta akár öt alkalommal is fogyaszthatunk gyümölcsöt.

A miniszter síkra szállt amellett is, hogy az iskolákban fordítsanak nagyobb figyelmet az egészséges táplálkozásra és ennek keretében a most kezdődő tanévben például a nagy-szünetben tegyék lehetővé a tanulók számára friss gyümölcsök fogyasztását. Christian Schmidt főleg az almát ajánlotta minél nagyobb mennyiségben - de ezen a téren amúgy is nyílt kapukat dönget, mert a németek átlagosan egy évben 25 kiló almát esznek.

Mennyiség szempontjából a második helyen a paradicsom áll évi 24 kilóval, míg a gyümölcsök terén a harmadik helyen a banán, majd a narancs, illetve a szőlő következik, habár az elmúlt években egyre kedveltebb az eper, a málna és a szeder, mert ezeket a fogyasztó igen olcsó áron, saját maga szedheti a települések körüli termőföldeken.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást