Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kijev szerint Moszkva totális háborút akar

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Komoly veszteségei vannak az ukrán hadseregnek, miközben Kijev azzal vádolta meg Moszkvát, hogy "több tízezer áldozatot követelő, nagyszabású háborút" indított ellene. Az ukránok azt is elismerték, hogy több száz katonájuk esett fogságba.

"Lassan eljutunk arra a pontra, ahonnan nincs visszatérés... és ez a teljeskörű háború. Ez már valóság a szeparatisták és immár az orosz hadsereg által ellenőrzött területeken" - mondta Petro Porosenko ukrán elnök.

Valerij Geletej védelmi miniszter szerint Moszkva "nagyszabású háborút indított, amely akár több tízezer áldozatot követelhet majd". Sőt, azt is felvetette, hogy "nemhivatalos csatornákon keresztül" arról értesült, hogy az oroszok atomfegyvert vetnének be. Ukrán források szerint ugyanakkor a minisztert hamarosan leválthatják.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a BBC-nek adott interjújában azt mondta: a helyzet azért fajult idáig, mert a kijevi vezetés nem hajlandó "lényegretörő" politikai párbeszédet folytatni az ország keleti felével... a felkelők célja, távolabb tolni az lakónegyedeket lövő ukrán erőket a városoktól.
020914
Sajnos Európában ezt nem veszik észre... de most fontos folyamat indul, a közvetlen tárgyalások folyamata" - utalt a Minszkben indult megbeszélésekre, amelyeken a konfliktusban érintett felek vesznek részt.

A lázadó erők - Ukrajna és a NATO szerint valójában az orosz hadsereg - az utóbbi napokban olyan offenzívát indítottak, amelynek nyomán közel 700 ukrán katona és nemzeti gárdista esett fogságba.

Az ukránok kénytelenek voltak feladni a luganszki repteret, mert állításuk szerint orosz tankok támadták meg őket.

A lázadók azt állították, hogy a donyecki reptér közelében két ukrán szakasz adta meg magát.

Illovajszk közelében bekerítették az ukrán erőket és itt esett fogságba nagy részük. Az ukránok azt állították, hogy az oroszok a korábbi alkut megsértve nem biztosítottak szabad elvonulást nekik és sok visszavonuló ukránt lelőttek.

A tengerparti, félmillió lakosú Mariupolt, amelyet az ukrán erők "bevehetetlen erőddé" akarnak alakítani, bekerítették. A város körül valóságos lövészárok-rendszert építettek a katonák és a helyi lakosok.

A közösségi oldalakon, így például a Twitteren az egyik leggyakrabban emlegetett kifejezés a "Budapesti Memorandum", amelyben Ukrajna vállalta, hogy feladja atomfegyvereit, ha cserébe az Egyesült Államok és Oroszország garantálja területi egységét.

A NATO vezetése közölte, hogy 4000 fős gyorsreagálású erőt hoz létre "az orosz agresszió" megállítására.