eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A szlovákiai cégek egyetértenek Fico oroszellenes szankciókra vonatkozó bírálatával

Robert Fico szlovák miniszterelnök értelmetlennek és a kívánttal ellentétes hatást kiváltónak nevezte az Oroszország elleni büntetőintézkedéseket, és azzal fenyegetőzött, hogy megvétózza az esetleges újabb szankciókat. A kormányfő bírálatát azonban üdvözlik a szlovákiai cégek.

Robert Fico szlovák miniszterelnök értelmetlennek és a kívánttal ellentétes hatást kiváltónak nevezte az Oroszország elleni büntetőintézkedéseket, és azzal fenyegetőzött, hogy megvétózza az esetleges újabb szankciókat. A kormányfő bírálatát azonban üdvözlik a szlovákiai cégek.

Robert Fico kijelentette, kabinetje nevében fenntartja a jogot az Európai Unió azon javaslatainak elutasítására, melyek ártanak Szlovákia nemzeti érdekeinek. "Amennyiben további szankciókat vezetnek be, Szlovákia kormányának nevében fenntartom a jogot, hogy elutasítsak néhányat, melyek sértik a Szlovák Köztársaság nemzeti érdekeit" - közölte a miniszterelnök hozzáfűzve, hogy hasonló nézeteket vall Bohuslav Sobotka cseh kormányfő is.

Öllős László politológus szerint az, hogy az ország tagja az Európai Uniónak, nem változtat Fico azon gondolkodásán, hogy az országnak Nyugat-Európa, az Amerikai Egyesült Államok és Oroszország között kell egyensúlyoznia, mindig oda állva, ahol saját érdekeit biztosítva látja.

Egyes szlovákiai cégek vezetői pártolják a szlovák miniszterelnök álláspontját. Õk azt vallják, az oroszellenes szankciók semmit sem oldanak meg, csupán újabb ellenszankciókat eredményeznek. Véleményük szerint ez egy afféle sehová sem vezető hidegháború, amely árt a gazdaságnak.

Rastislav Machunka, a Munkáltatói Szervezetek Szövetségének képviselője azonban hangsúlyozta: álláspontjuk nem jelenti azt, hogy egyetértenének mindazzal, ami Ukrajnában történik. Machunka állítja, a politikusok által kiötlött megoldás sehová sem vezet. A nagyhatalmak közti exportkorlátozás következményeit közvetve Szlovákia is megérezheti.

Martin Ho¹ták, a Munkáltatók Országos Uniójának titkára pedig arra figyelmeztet: nem elég az, hogy a miniszterelnök szavai csupán a hazai retorikai gyakorlatok szintjén maradnak, hanem azokat Brüssszelben ténylegesen érvényre is kell juttatni.

Az ellenzék azonban nem ért egyet a kormányfővel. ¥udovít Kaník, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió frakcióvezetője szerint Fico bebizonyította, hogy az Európai Unión belül ő játssza az orosz érdekek trójai lovát.

"Az orosz agresszió kétségbe vonásával szétveri az Európai Unió egységét és az oroszországi agresszió megállítására tett erőfeszítéseket" - hangsúlyozta az ellenzéki politikus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×