Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szászországban megütközést keltett a választási apátia

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Szászországban tartott tartományi választáson a szavazásra jogosultak alig 50 százaléka vett részt, így kimenetele csupán korlátozott mértékben tolmácsolja a mintegy 4 millió szász polgár politikai nézeteit, de a következő 4 évre meghatározza az egykori NDK egyik legfejlettebb térségének jövőjét. Annyi máris csaknem biztosra vehető, hogy az igencsak népszerű kereszténypárti kormányfő, Sztaniszláv Tillich áll majd az új koalíció élén is Drezdában.

Az elmúlt 4 esztendőben a keresztény és a szabaddemokrata pártból alakult koalíció vezette Szászországot, de a vasárnapi választáson a szabaddemokraták még a szavazatok 5 százalékát sem tudták megszerezni, és így kibuktak a 130 tagú drezdai törvényhozásból is.

2010-ben még 8 tartományban osztoztak a hatalomban, a mostani szavazás kimenetele azonban újabb bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy a Német Szövetségi Köztársaság múlt századi történetében oly fontos szerepet játszó liberálisok gyakorlatilag jelentéktelenné váltak.

Bekerültek viszont a tartomány törvényhozásába az euroszkeptikusok. A tavaly alakult Alternatíva Németországnak elnevezésű párt vezetője, Bernd Lucke közgazdász professzor, akit tavasszal beválasztottak az Európai Parlamentbe, ismételten hangsúlyozta, hogy nem ellenfele az Európai Uniónak, hanem csupán a tagállamok jogkörének kiterjesztését szorgalmazza.

Sztaniszláv Tillich a régi és valószínűleg új szász miniszterelnök azonban máris leszögezte, hogy az euroszkeptikusokkal semmiképpen sem akar koalíciós tárgyalást kezdeni. Ezért nem marad más választása, mint a közeledés az igencsak szerényen szerepelt szociáldemokraták vagy a zöldek felé, mert a második legtöbb voksot szerzett Baloldali Párt, amely az egykori NDK állampártjából nőtt ki, nem jön számításba Tillich számára kormány alakítás szempontjából.

Általános megütközést keltett viszont a rendkívül alacsony választási részvétel, amelyet tudósítók főleg arra vezettek vissza, hogy a távozó kormány a nyaralási időszakban kérette az urnákhoz a polgárokat. Az állami tévécsatorna felméréséből pedig kiderült az is, hogy az euroszkeptikusok, valamint a drezdai törvényhozásba ezúttal is bejutott neonáci párt, az NPD támogatóinak többsége a tömegpártokkal elégedetlen szavazók körébe tartoznak.