eur:
394.34
usd:
370.5
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Litván elnök: "Oroszország hadban áll Európával"

Az ukrán védelmi miniszter szerint orosz csapatok vonultak be a lázadók által uralt kelet-ukrajnai Donyeckbe. A felkelők azt állították, hogy visszafoglalták a donyecki és a luganszki repteret is. Putyin orosz elnök közben felhívta Ukrajnát, hogy tárgyaljon a lázadó régiókkal az "államberendezkedésről és államiságról", ám szóvivője szerint félremagyarázták szavait.

A kijevi kormány és nyugati szövetségesei szerint is az orosz hadsereg egységei segítették a kelet-ukrajnai lázadókat sikeres villám-offenzívájukban, amelynek során visszaszorították és bekerítették a korábban sikereket elért ukrán erőket.

Valerij Heletej ukrán védelmi miniszter most azt állította, az oroszok már Donyeckben és más városokban vannak. Moszkva tagadta, hogy akár titokban is beavatkozott volna a felkelők oldalán, de Oroszországban egyre jobban dagad a botrány a valószínűleg Ukrajnából hazaszállított halott és sebesült katonák miatt.

Kelet-Ukrajnában a lázadók azt mondják, hogy vasárnap este a donyecki repteret védő ukrán katonák felvonták a fehér zászlót és egy részük megadta magát. A luganszki lázadók közben szintén azt állították, hogy elfoglalták a helyi repteret, amely "súlyosan megrongálódott".

Előzőleg Vlagyimir Putyin orosz elnök arra sürgette Kijevet, hogy kezdjen tárgyalásokat a lázadó körzetekkel "az államberendezkedésről és az államiságról".

Az orosz elnök a felkelők körében népszerű "Novorosszíja" kifejezést használta a lázadó térségekre. A kifejezés a XIX. századból származik, amikor Oroszország elfoglalta a törököktől a déli területeket.

Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov igyekezett lehűteni a kedélyeket. "Putyin nem Novorosszija függetlenségéről beszélt, hanem az érdekeltek bevonásával történő tárgyalásokra utalt" - mondta már az elnök beszéde után. Az elnök szavait azonban úgy lehetett értelmezni, mint az első nyílt utalást Ukrajna felosztására.

Nem sokkal ezelőtt az Európai Unió egy hetet adott Moszkvának - amelyet azzal vádol, hogy részt vesz a konfliktusban.

Az AFP riporterei bejutottak a lázadók kezére került Komoszomolszkoje városba, amely Donyecktől délre fekszik. Az utcákon felségjelzés nélküli tankokat láttak. Egy lázadó azt mondta nekik, hogy nem az ukránoktól zsákmányolták a tankot, mire társa kijavította, hogy "de, igen".

Az ukránok közben egy fogolycsere részeként 9-et hazaküldtek abból a 10 orosz katonából, akiket a múlt héten fogtak el ukrán területen. Körülbelül 80 ukrán harcos - köztük a déli körzet parancsnoka, Ruszlan Homcsak tábornok - közben átjutott az Ilovajszk várost körbevevő ostromgyűrűn, de még további katonák ragadtak bent, akiket az ukránok szerint az orosz hadsereg egységei zárták körbe.

Brüsszelben a meleg fogadtatásban részesített Petro Porosenko ukrán elnök arra sürgette Európát, hogy keményebben lépjen fel az orosz "katonai agresszió és terror" ellen. Daila Grysbauskaite litván elnök azt jegyezte meg, hogy "Oroszország gyakorlatilag hadban áll Európával".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×