Merkel a spanyol minisztert támogatja

Infostart
2014. augusztus 26. 15:00
A berlini kormány a spanyol gazdasági minisztert szeretné a valutaegységbe tömörült uniós országok pénzügyi felelőseként látni. Az eurocsoport elnökségét jelenleg betöltő holland pénzügyminiszter megbízatása ugyanis az esztendő végén lejár. Ezt a német kancellár a spanyol kormányfővel Santiago de Compostela-ban folytatott megbeszélését követően jelentette be.

Luis de Guindos, kiváló pénzügyminisztere volt Spanyolországnak egy nehéz időszakban - állapította meg Angela Merkel és leszögezte, hogy Guindos teljesíti a tisztség betöltőjével szemben támasztott összes feltételt. Ezzel az Európai Uniót érintő kérdésekben nagy befolyással rendelkező kancellár megnyitotta az utat a spanyol miniszter előtt az európai valutaügyekben kulcsfontosságú pozíció elnyerése felé, egyben pedig újból kidomborította a megbukott francia gazdasági miniszter által többször is támadott német pénzügyi politika eredményességét.

Luis de Guindost 2011-ben nevezték ki pénzügyminiszternek és a gazdasági válság idején szigorú takarékossági intézkedéseket vezetett be Spanyolországban. A madridi kormány 2012-ben több mint 40 milliárd euró értékű mentőcsomagot kapott Brüsszeltől.Mariano Rajoy spanyol kormányfővel Santiago de Compostela-ban folytatott megbeszélésén Angela Merkel elismeréssel méltatta Madrid reformintézkedéseit és megállapította, hogy a pénzügyi stabilitás valamint a gazdasági növekedés ugyanazon érem két oldala.

Merkel és Rajoy tanácskozásaival kapcsolatban a liberális El Mundo cimű madridi napilap rámutatott arra, hogy a Spanyolországban foganatosított szigorú intézkedések nagy fokú elismerését jelenti a kancellár azon döntése, amellyel Luis de Guindost ajánlotta az eurocsoport elnökségének élére. A tisztséget az év végéig Dijsselbloem holland pénzügyminiszter tölti be.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást