Csalást gyanít az unió, 333 millió eurót egyelőre nem kap meg Szlovákia

Infostart
2014. augusztus 26. 15:16
Szlovákiának a megítélt uniós támogatások egy részéről is le kell mondania - legalábbis átmenetileg -, miután az Európai Bizottság legkevesebb 333 millió eurónyi kifizetést felfüggesztett, gyanúsnak találva a korábbi pénzek elköltését. A szlovákok számára az idő vészesen fogy, mert a helyzet kora őszig megoldást kíván.

A vártnál is kedvezőtlenebbül alakul az uniós alapok lehívása Szlovákiában. Farkas Iván, a Magyar Közösség Pártjának gazdaságpolitikai alelnöke arra figyelmeztet, hogy a 2007-2013-as, előző hétéves költségvetési időszakra vonatkozóan a rendelkezésre álló 11 és fél milliárd eurós keret mindössze felét sikerült felhasználni. Ráadásul 9 operatív program esetében Brüsszel átmenetileg fefüggesztette a kifizetéseket. Az MKP szakpolitikusa szerint a Szlovákia számára kialkudott egyéves határidő-meghosszabbítás ellenére is több milliárd euró maradhat a brüsszeli kasszában.

"Súlyos gond, hogy Brüsszel, vagyis az Európai Bizottság hivatalnokai Szlovákia számára leállították az EU-s források felhasználását, finanszírozását. Nem egyedi esetről van szó, mert a 11 operatív program közül 9-et függesztettek fel ideiglenes időszakra, feltehetőleg a visszaélések, a területi diszkrimináció és a politikai klientelizmus miatt" - bírált Farkas Iván.

Azért súlyos a helyzet, mert a 2007-2013-as uniós költségvetési időszakról van szó, nem a most kezdődő 2014-2020-as új időszakról, és továbbra sem tudni, mikorra oldja fel Brüsszel a kifizetések tilalmát. "Mivel nem egy-két esetről van szó, hanem egy nagyon súlyos kilenc programot érintő halmazról, éppen ezért ez nem fog olyan gyorsan eldőlni, hónapokra lehet számítani" - tette hozzá az MKP alelnöke.

Az MKP véleményét, a másik szlovákiai magyar párt, a Híd is osztja. "Az Európai Unió a legutóbbi hét év alatt 11,4 milliárd eurónyi összeget kínált fel Szlovákiának, amelynek a már elmúlt hét év alatt az 55 százalékát sem tudtuk lehívni, és ennek nem az a fő oka, hogy ne tudnánk mire elkölteni, hanem az, hogy hogyan osszuk el. Nagyon sok helyen a közbeszerzési törvénynek a legelemibb előírásait sem tartották be" - fogalmazott Nagy József, a Híd parlamenti képviselője.

A helyzet azért is botrányos, mert a legtöbb beruházás esetében, amely európai uniós támogatással épül, a költségvetés 85 százalékát Brüsszel, a 10 százalékát az állami költségvetés, 5 százalékát pedig a pályázó állja. Tehetetlenségénél fogva erről mond le Szlovákia. Amennyiben az eltervezett, ám meg nem valósult beruházásokat meg szeretné valósítani, 100 százalékban saját forrásokból kell azokat felépítenie.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást