Sikerül visszafoglalni Luganszkot?

InfoRádió / MTI
2014. augusztus 18. 13:24
Az ukrán hatóságok késő este azt közölték, hogy csapataik behatoltak a lázadók uralta Luganszba és két elővárosból kiszorították a Moszkva-párti fegyvereseket. Ezzel egyidőben Berlinben tárgyalt az ukrán, az orosz, a német és a francia külügyminiszter. A harci siker fordulópontot hozhat a konfliktusban.

Már Luganszkban vannak az ukrán fegyveres erők és a csapatok - Kijev szóhasználatával élve - két kerületből "elüldözték a banditákat".

A szakadár erők ugyanakkor újabb ukrán harci gépet lőttek le és a YouTube-ra felkerült videó szerint azzal büszkélkedtek, hogy 1200, Oroszországban kiképzett harcost kaptak.

Az AP riportere több nehézjárművet, köztük tankokat és egy rakétavetőt is látott áthaladni a lázadók területén vasárnap. A tudósító az orosz határhoz közel látta a menetoszlopot, de azt nem lehetett megállapítani, hogy Oroszországból érkezett-e.

Mindeközben továbbra is a határ orosz oldalán várakozott a Moszkva által a lázadó területekre küldött segélykonvoj - bár az ukrán hatóságok elfogadták, hogy az oroszok nem szállítanak fegyvert, a Nemzetközi Vöröskereszt addig nem hajlandó átvizsgálni és szétosztani a rakományt, amíg nem kap mindkét oldaltól biztonsági garanciákat.

A közel 300 jármű így már napok óta a határ közelében vesztegelt. A határátkelőre egy nagyméretű átvilágító kaput vittek, hogy így ellenőrizzék a szállítmányt.

A hetek óta tartó ostrom miatt Luganszkban gyakorlatilag humanitárius katasztrófáról kell beszélni. A városba nem jutnak be az alapvető élelmiszerek, az áram és vízszolgáltatás pedig szünetel.

Heves harcok után az ukrán erők szombat este felvonták a nemzeti lobogót az egyik észak-keleti kerület visszafoglalt rendőrségi központja felett. A 420 ezres lakosságú Luganszk visszaszerzése komoly áttörés lenne az ukránok számára - jegyzik meg kommentátorok.

Donyeckben a vasárnap estig legkevesebb 10 ember halt meg a kormányerők aknatámadásaiban.

Mindeközben Németország arra figyelmeztetett, hogy mindenképp meg kell előzni az ukrán és az orosz erők esetleges közvetlen összecsapását. Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter erről az ukrán, az orosz, a német és a francia külügyminiszter berlini találkozója előtt beszélt vasárnap.

A találkozó előtt Ukrajna azt állította, hogy újabb orosz katonai konvoj hatolt be területére, amely ezúttal Grad-rakétákat szállított. Kijev korábban azt mondta, hogy részben megsemmisített egy másik orosz konvojt, amely csütörtökön lépte át a határt.

Moszkva közben tagadta, hogy "felszerelést" küldött volna át a határon. Donyeckben ugyanakkor Alekszander Zaharcsenko, a helyi szakadár vezető egy olyan videót publikált a YouTube videomegosztón, amelyen azt mondja, hogy 1200 Oroszországból küldött harcos és tankok lépték át a határt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást