Ilyen kezelés vár a pszichotikus betegekre Szlovákiában

Infostart
2014. augusztus 17. 13:08
Évről évre egyre több a pszichotikus beteg Európában. A betegség kései észrevétele, illetve a kezelések elmulaszása szélsőséges esetben akár tragédiához is vezethet. Budapesten már négy éve bezárták a lipótmezei elmegyógyintézetet, ahol az ilyen betegeket hosszabb ideig, akár életük végéig kezelték. Mi a helyzet északi szomszédunknál?

Szlovákiában a pszichotikus betegségben szenvedőket első lépésben a körzeti elmegyógyász veszi kezelésbe. Betegségtől függően a kezelés ambuláns ellátás keretében történik, ám ha ez nem tűnik elégségesnek, a körzeti elmegyógyász kórházi kezelésre is küldheti a beteget. Dr. Hunèík Péter, neves szlovákiai magyar pszichiáter elmondta, Szlovákiában nagyjából 35-40 ezer lakosra jut egy körzeti elmegyógyász. A betegek kezelése a regionális kórházakban kezdődik, s ha a szükség úgy kívánja, a szakorvos innen küldi tovább a beteget az országban működő több elmegyógyászati intézet valamelyikébe. A legnagyobb ilyen intézet közé a bazini a nyitraújlaki és a lévárti tartozik.

"Nagy, több száz ágyas, speciális kórházról van szó, ahol különféle konziliáris kivizsgálás megejthető és a betegeinget átalában ide küldjük. A kórházi kezelés az utóbbi években lerövidült néhány nappal. ´89 előtt jóval hosszabb időt töltöttek a betegek kórházban" -közölte Hunèík Péter.

A betegnek a kórházból való elbocsátása után két lehetősége van: vagy visszakerül a körzeti elmegyógyászhoz, és a továbbiakban ambuláns kezelést kap, vagy mindezzel együtt előírják számára a szanatóriumi kezelést.

"Több ilyen nappali szanatórium létezik, elsősorban természetesen a nagyobb városokban. A beteg a reggeli óráktól délután négyig, ötig tölti itt az időt, felügyelet mellett. Gyógyszerezik őt, majd az esti órákban hazaengedik" - fűzte hozzá az elmegyógyász.

Emellett több civil és egészségügyi szervezet is működik Szlovákiában, ahol pszichológusok és lélektannal foglalkozó emberek akár hosszabb távú kezelést vagy bentlétet is biztosítanak a rászorulóknak. Hunèík Péter elmondta: ma már Dél-Szlovákia területén is több ilyen intézet működik; az elmegyógyász ilyen esetekben heti rendszerességgel jár ki ezekbe az intézetekbe és a kezelőszemélyzet információi alapján módosítja a kezelést, vagy állandósítja azt, amit a kórházban elrendeltek.

A pszichotikus betegségek szélsőséges esetben sajnos erőszakos cselekményekhez, trgédiákhoz is vezethetnek. Szlovákiában nagy port kavart az a két évvel ezelőtti eset, amikor Ógyallán egy városi rendőr három roma férfit lelőtt, kettőt pedig megsebesített. A bíróság jelentősen csökkentette a kiszabható büntetés mértékét, mivel az elmegyógyászati vizsgálat során bebizonyosodott, hogy a férfi tettének elkövetése idején csak részlegesen volt beszámítható állapotban. Az elkövetőt a bíróság kilenc év fegyházbüntetésre és elmegyógyintézeti kezelésre ítélte. A közvélemény elégedetlenül fogadta a kiszabott büntetést.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást